Κυνηγετικός Σύλλογος Ρόδου

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ,
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ MAΣ.

Αυτό που έλειπε πιστεύω από τα μέλη του συλλόγου μας, ήταν η έλλειψη ενημέρωσης, και ο σχεδιασμός μέτρων για τη επίτευξη στόχων απαραίτητων για την διαμόρφωση της ομαλής και αποτελεσματικής πορείας του συλλόγου.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των μελών μας και της διασποράς των έλειπαν τα στοιχεία που ήταν απαραίτητα για την δυναμική πορεία του συλλόγου μας. Η εφημερίδα μας το ΠΕΡΙ ΘΗΡΑΣ κατάφερε να ενώσει να ενημερώσει και να διαπαιδαγωγήσει όλη την κυνηγετική οικογένεια στον Νόμου Δωδεκάνησου.

1. Σκοπός μας είναι η συνεχής κυκλοφορία του ΠΕΡΙ ΘΗΡΑΣ ,στο σπίτι του κάθε κυνηγού. Η δύναμη του τύπου είναι γνωστή σε όλους μας, που αξιοποιώντας την θα καταφέρουμε μια ενιαία στρατηγική με θετικά αποτελέσματα για την επίτευξη των στόχων μας.

2. Άμεση σύσταση τοπικών συμβουλίων περιοχής. Τα συμβούλια περιοχής δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ενεργός συμμετοχή όλων των κυνηγών του νησιού της Ρόδου σε θέματα που απασχολούν το κυνήγι. Το νέο Δ.Σ του συλλόγου μας έδώσε την ευκαιρία σε όλους τους κυνηγούς να έρθουν κοντά του για να αγωνισθούν και οι ίδιοι για θέματα που νοιάζονται και αγωνιούν . Τα συμβούλια περιοχής έχουν συσταθεί, και δουλεύουν εντατικά για την σύσφιξη των σχέσεων και την επίλυση των προβλημάτων σε θέματα που αφορούν τους κυνηγούς του νησιού της Ρόδου.

3. Θηροφύλαξη και μέτρα πάταξης της λαθροθηρίας. Τα δυο τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει στη μισθοδοσία του τρεις θηροφυλακες και κατάφερε με την βοήθεια του δασαρχείου να περιορίσει τη λαθροθηρία. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να εντάξουμε στη δύναμη μας και άλλους ομοσπονδιακούς θηροφυλακες , απαιτώντας τους από τη συνομοσπονδία για να μπορέσουμε να καταστείλουμε και να πατάξουμε το φαινόμενο της λαθροθηρίας. Αυτό θα γίνει μετά την προκήρυξη και πρόσληψη νέων ομοσπονδιακών θηροφυλάκων που σχεδιάζει η Συνομοσπονδία.

4. Τροποποίηση και επαναπροσδιορισμός όλων των καταφύγιων της Ρόδου που δεν πληρούν τα επιστημονικά δεδομένα για την διαβίωση των θηραματικών ειδών . Ορισμένα καταφύγια δεν επιτελούν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθησαν , με αποτέλεσμα να μην είναι αποδοτικά και συνάμα αποτελεσματικά. Στόχος μας είναι και προτείναμε στη δασική υπηρεσία μόνο τα εντελώς απαραίτητα διότι προτείνοντας καταφύγια αγρίας ζωής όπως ονομάζονται πλέον , πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες θα απαγορευτούν μέσα σαυτά. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως οι βραχυχρόνιες απαγορεύσεις για να μπορέσουμε εμείς οι κυνηγοί να προστατεύσουμε το θήραμα χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα σε κάποιους τοπικούς φορείς της κοινωνίας μας. Στη προσπάθεια μας αυτή θα πρέπει να είναι κοντά μας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ειδικά οι Δήμοι οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν κατάλαβαν τα προβλήματα που θα ανακύψουν με τη δημιουργία ενός βιότοπου σε καταφύγιο αγρίας ζωής. Περιληπτικά αναφέρω τις δράσεις που απαγορεύονται στα καταφύγια. (ένταξη έκτασης του καταφύγιου άγριας ζωής σε πολεοδομικό η ρυμοτομικό σχεδιασμό, η άσκηση αλιείας , γεωργίας και βοσκής)

5. Δημιουργία πρότυπου εκτροφείου θηραμάτων για το εμπλουτισμό της περιοχής μας, με υγιή και εύρωστα θηράματα ικανά να αντικαταστήσουν μέρος αυτών που θηρεύονται κάθε χρόνο. Αυτό γίνεται σε συνεργασία του Κ.Σ.ΡΟΔΟΥ με την δασική υπηρεσία και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ο δασάρχης κος Φίλιπας Κοντίτσης και ο Αντινομαρχης Κος Νίκος Τατάκης έδειξαν ότι κατανοούν την ανάγκη δημιουργίας εκτροφείου , και έδωσαν υπόσχεση ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει αυτό το τόσο απαραίτητο έργο για το νόμο μας.. Αυτή τη στιγμή το εκτροφείο βρισκεται στη φαση υλοποίησης. Ηδη το προγραμμα της επένδυσης εγκρίθηκε απο την Νομαρχία και τελειώνει η φάση της μελέτης . Η υπαγωγή στα ΠΕΠ θεωρείται δεδομένη. Αν ολα πάνε καλά που το ελπίζουμε το 2003 το εκτροφείο θα έχει παραγωγή 20.000 με 30.000 χιλ. πέρδικες τσούκαρ. το χρόνο.,

6. Κατασκευή και δεύτερου κλωβού προσαρμογής των περδικών , έκτασης και αυτός ενος στρέμματος στη περιοχή του χωριού Εμπωνα. Ολες οι πέρδικες που απελεθευρώνονται καθε χρόνο γίνεται με τη βοήθεια μικρών κλωβών προσαρμογής στούς χώρους απελευθέρωσης. Δηλαδή σχεδόν σε κάθε περιοχή κυνηγότοπου υπάρχει κλωβός προσαρμογής. Ειναι γνωστό οτι ειναι η καλίτερη μέθοδος για να μπορέσουν τα πουλιά εκτροφής να επιβιώσουν.

7. Εγινε αίτηση απο το σύλλογο για υπαγωγή στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της Γ . Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. θεωρούμαστε ηδη επίσημα μέλη της εθελοντικής πραστασίας.

8. Υπογράψαμε σύμβαση συνεργασίας με την Τ.Ε.Δ.Κ.Δ τοπική ένωση Δημων και κοινοτήτων Δωδεκανήσου , που σκοπό έχει την δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση. Προσλάβαμε όλο το εποχικό προσωπικό της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ ως υπαλληλους προστασίας περιβαλλόντος θήρας. Ειναι γνωστή σε ολους το σπουδαίο έργο που επιτελεί η τ.ε.δ.κ.δ σε θέματα προστασίας περιβαλλοντος.

9. Υποβάλαμε αίτηση στη ΑΝ.ΔΩ και εγκρίθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρησης βιοτόπων για την ανάπτυξη της θηραματοπανίδας σε χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα στο ελλαδικό χώρο. Φορείς υλοποίησης θα είναι ο Κ.Σ. Ρόδου και οι οργανώνεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί απο το leder plus. Τα νησιά θα είναι η Νίσυρος και το ακριτικό Καστελόριζο.

οι δραστηριότητες του συλλόγου μας συνεχίζονται....