Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ : ΠΑΤΡΑ – ΚΑΝΑΡΗ 22-24
Τηλ: 2610-361.671, 672, Fax: 346.614, Ε-mail: Kyn_om_p@otenet.gr

Πάτρα, 1/7/2003

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : ΚΥΝΗΓΙ-NATURA 2000 & ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η ένταξη του Ακρωτηρίου Ακρίτας στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας βιοτόπων "NATURA 2000" ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που έγινε τη Κυριακή 29 Ιουνίου στην Κορώνη με πρωτοβουλία του Κυνηγετικού Συλλόγου "ΩΡΙΩΝ" και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου.

Οι εργασίες της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Κορώνης, τις οποίες παρακολούθησαν ο βουλευτής Μεσσηνίας κος Παπανικολάου, ο πολιτευτής Μεσσηνίας κος Σαμπαζιότης, οι Δήμαρχοι Κορώνης κος Βεργόπουλος και Αίπειας κος Αναστασόπουλος, οι πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων Καλαμάτας, Πύλου και Κυπαρισσίας καθώς και μέλη της κυνηγετικής οικογένειας του Νομού.

Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Χαροκοπιού κος Αγγελόπουλος και ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κος Μαρκόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη μεγάλη σημασία της ημερίδας καθώς όλη η Ελλάδα είναι ένας απέραντος φυσικός πλούτος, ο οποίος με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από ορισμένους ΄΄υπερευαίσθητους καιροσκόπους΄΄ και διοικούντες θα φθάσει να αποτελεί στο μέλλον μουσειακό χώρο.

Ειδικότερα, ο κος Κωνσταντόπουλος(δασολόγος- επιστημονικός συνεργάτης της Γ΄Κ.Ο.Π.) ανέλυσε το θεσμικό πλαίσιο των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα , την υφιστάμενη νομοθεσία και τον τρόπο ίδρυσης των προστευόμενων περιοχών στη χώρα μας, τον τρόπο διαχείρισής τους από τους υπό σύσταση φορείς διαχείρισης καθώς και τον τρόπο διοίκησής τους. Επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά σημαντικά προβλήματα και έλλειψη πραγματικής ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών από τα περιοριστικά μέτρα που δύναται να προκύψουν αλλά και εξαιτίας του συγκεντρωτισμού στην λήψη αποφάσεων.

Ο κος Τσολάκος(δασοπόνος – επιστημονικός συνεργάτης της Γ΄Κ.Ο.Π.) ανέλυσε την κοινοτική οδηγία NATURA 2000 , την φιλοσοφία της και τις γενικότερες κατευθύνσεις που προβλέπονται σε σχέση με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Παρουσίασε πως αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι το κυνήγι στις προστατευόμενες περιοχές και την σπουδαία σημασία που αποδίδουν στους κυνηγούς καθώς τους θεωρούν απαραίτητους τόσο ως διαχειριστές της φύσης όσο και ως πηγή πληροφοριών για την βιοποικιλότητα του φυσικού περιβάλλοντος.

Τέλος ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας κος Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η οδηγία Φύση 2000 προέβλεπε την ένταξη περιοχών στον Ευρωπαϊκό κατάλογο προστατευόμενων περιοχών σε ποσοστό μέχρι 5 % της εδαφικής τους επιφάνειας πράγμα που στο σύνολό τους έπραξαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ η Ελλάδα εισηγήθηκε απλόχερα το 23 % αυτής.

Οι επιπτώσεις από αυτή την τεράστια επιφάνεια που εντάξαμε ως χώρα στο δίκτυο φύση 2000 που φθάνει τα 26.590.000 στρ. (μόνο οι χέρσες περιοχές)θα είναι μεγαλύτερη από τυχόν οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή της, ενώ έκανε λόγω για βιομηχανία μελετητών που με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος αποκομίζουν ποσά που προσμετρούνται σε χιλιάδες ευρώ(εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές). Εδώ ανέφερε την περίπτωση του Ντιβαρίου Πύλου όπου χρηματοδοτήθηκε με χιλιάδες ευρώ η ειδική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τους αρμοδίους δυστυχώς δεν μας γνωστοποιούνται.

Επίσης έμφαση δόθηκε στις αυθαίρετες και άνευ επιστημονικής τεκμηρίωσης προτάσεις απαγόρευσης της θήρας σε προστατευόμενες περιοχές ως μοναδικό μέτρο προστασίας τους, με δυσάρεστα ωστόσο αποτελέσματα στη πράξη. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Λ/Θ Κοτυχίου στην ΒΔ Πελ/σο όπου πριν την απαγόρευση του κυνηγίου(1993) η λίμνη είχε επιφάνεια 12.750 στρ. περίπου και 10 χρόνια μετά την προστασία της με μόνο μέτρο την απαγόρευση του κυνηγίου, ανέρχεται σε 8.000 στρ.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ορθή ερμηνεία των όρων διαχείρισης και των περιορισμών που πρέπει να τίθενται σε αυτές τις περιοχές, ενώ θα πρέπει να προηγείται σωστή και μακροχρόνια έρευνα του αντικειμένου προστασίας με αληθή στοιχεία και όχι να δρομολογούνται συνοπτικές και κρυφές διαδικασίες για την εφαρμογή της οδηγίας. Εξάλλου στις μέρες μας σύμφωνα και με την οδηγία, ο άνθρωπος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος και δεν δύνανται να σταματήσουν παραδοσιακές δραστηριότητες(αλιεία, γεωργία, κυνήγι, μελισσοκομία και άλλες δράσεις υπαίθρου) μέσα σε περιοχές NATURA 2000.

-Ο-
Πρόεδρος

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος


-Ο-
Γενικός Γραμματέας

Κανελλόπουλος Νικόλαος


ΣΣ. Η Γ' ΚΟΠ μας έστειλε και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ημερίδα το οποίο λόγω όγκου είναι τεχνικά δύσκολο να εμφανιστεί εδώ.