Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ : ΠΑΤΡΑ – ΚΑΝΑΡΗ 22-24
Τηλ: 2610-361.671, 672, Fax: 346.614, Ε-mail: Kyn_om_p@otenet.gr

Πάτρα, 17/10/2003

Δελτίο Τύπου
Απελευθερώσεις Αγριόχοιρων σε επιλεγμένες θέσεις

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου στα πλαίσια βελτίωσης και εμπλουτισμού των Καταφυγίων Άγριας Ζωής της περιφέρειάς της πραγματοποίησε απελευθερώσεις ατόμων αγριόχοιρων σε επιλεγμένες θέσεις, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 108603/3926/28-8-2003 διαταγή του Υπουργείου Γεωργίας.

Είναι γεγονός ότι η επανεισαγωγή του αγριόχοιρου έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία στους βιοτόπους της Πελοποννήσου, που διαθέτουν πυκνή βλάστηση αειφύλλων πλατυφύλλων, ανοικτά δρυοδάση αλλά και πετρώδη εδάφη με πλούσια φυτοκάλυψη από θαμνοτόπια. Εξ΄ άλλου ένα θήραμα σαν τον αγριόχοιρο με έμφυτο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολο στην θήρα του και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία που συνίστανται τόσο από την γνώση της συμπεριφοράς του όσο και της μορφολογίας του εδάφους που κινείται.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, αξιολογώντας τα ληφθέντα επιστημονικά στοιχεία πεδίου από την μέχρι τώρα εξάπλωση του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο, έκρινε σκόπιμο την επανεισαγωγή του σε αντιπροσωπευτικούς βιοτόπους και σε άλλες περιοχές με σκοπό αφ' ενός τον εμπλουτισμό των περιοχών αυτών και αφ' ετέρου την εκτόνωση της κυνηγετικής πίεσης που ασκείται στους ήδη γνωστούς κυνηγοτόπους του αγριόχοιρου της Κεντρικής Πελοποννήσου.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στον μελλοντικό σχεδιασμό ανάπτυξης της κυνηγετικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης της κυνηγετικής ζήτησης σε περιοχές που μονοπωλούσαν ο λαγός και οι τσίχλες, δίνοντας την δυνατότητα τόσο στην αύξηση του θηραματικού μας πλούτου όσο και στην ποικιλία που πρέπει να τον χαρακτηρίζει.

Ο Πρόεδρος

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος


Ο Γενικός Γραμματέας

Κανελλόπουλος Νικόλαος