Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ : ΠΑΤΡΑ – ΚΑΝΑΡΗ 22-24
Τηλ: 2610-361.671, 672, Fax: 346.614, Ε-mail: Kyn_om_p@otenet.gr

Πάτρα, 14/1/2004

Δελτίο Τύπου

ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ,
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝ…

Την Τρίτη 16-12-03 στην περιοχή της πρώην Λίμνης Μουριάς του Νομού Ηλείας και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Αγιάννης, βρέθηκαν από θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων νεκρά πουλιά του θηρεύσιμου είδους Καλημάνι, οι οποίοι αφού τα περισυνέλεξαν μετά από εντολή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου απευθύνθηκαν σε κτηνιάτρους προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια του θανάτου τους, αφού εμφανώς δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως προϊόν θήρας.

Η γνωμάτευση των κτηνιάτρων ήταν κοινή και σύμφωνα με αυτήν, τα νεκροτομικά ευρήματα συνηγορούσαν ότι ο θάνατός τους οφειλόταν στην τοξίνωση (δηλητηρίαση) από τοξική ουσία (φυτοφάρμακα) που έλαβαν έπειτα από κατάποση μολυσμένου ύδατος, αφού τα στομάχια τους ήταν άδεια. Φανταστείτε λοιπόν ότι λίγο μετά από αυτήν την λήψη θα μπορούσαν κάποια από αυτά τα πουλιά να είχαν θηρευτεί και καταναλωθεί ως τροφή από κάποιον κυνηγό, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του και ενδεχομένως για την ίδια του την ζωή.

Ήταν λοιπόν για όλους μας μια γνωμάτευση καταπέλτης, αφού διαπιστώνεται εμμέσως πλην σαφώς για πολλοστή φορά, το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελείται καθημερινά με την αλόγιστη χρήση κάθε τύπου φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, που μολύνουν ανεπανόρθωτα κάθε σπιθαμή καλλιεργήσιμης γης και κατ` επέκταση τον υδροφόρο ορίζοντα του οποίου αποδέκτες ζωής είμαστε όλοι.

Οι "oικολογικές οργανώσεις" για μια ακόμη φορά επαλήθευσαν με την ηχηρή σιωπή τους ότι ενεργούν πάντα με την λογική του εύκολου εντυπωσιασμού και του "εν οίκω" συμφέροντος και όχι με γνώμονα την προστασία του οικοσυστήματος που τόσο πολύ διατείνονται ότι είναι "φυσικοί προστάτες", γιατί όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό προστασία θεωρητικολογώντας και χωρίς φυσική παρουσία είναι "προστασία εικονικής πραγματικότητας". Αν όμως παρ' ελπίδα, ένα μόνο από αυτά τα πουλιά είχε θηρευτεί έστω παρανόμως από κάποιον ασυνείδητο, θα είχαμε εντονότατες επικρίσεις από όλους αυτούς που καιροφυλακτούν υποκριτικά απέναντι στην νόμιμη δραστηριότητα του κυνηγίου.

Το γεγονός της εύρεσης αυτών των πουλιών σίγουρα δεν σημαίνει ότι ήταν μόνο αυτά τα πουλιά που βρήκαν θάνατο με αυτόν τον τρόπο. Ίσως την ίδια τύχη να είχαν και αρκετά άλλα που δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν. Γεγονός αρκούντως ανησυχητικό που προκάλεσε αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας.

Για τον λόγο αυτό δόθηκε συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε. στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου όπου και παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Μαρκόπουλος Κων/νος, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου κ. Καπνίσης Δημήτριος καθώς και οι θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου. Στην συνέντευξη αυτή εκφράστηκαν οι έντονες ανησυχίες και προβληματισμοί των Κυνηγετικών Οργανώσεων για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται, δηλώνοντας επίσης την φυσική τους παρουσία σε οποιονδήποτε αγώνα χρειαστεί να δοθεί προκειμένου να διαφυλαχθεί η ισορροπία του φυσικού μας πλούτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν τρία χρόνια στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης της Αγουλινίτσας ευρέθησαν εκατοντάδες νεκρά τρυγόνια στις αρχές Μαΐου, θύματα και αυτά δηλητηριασμένων σπόρων ή τοξικών ουσιών!!! Κατά τ' άλλα η Ελλάδα απαγορεύοντας το κυνήγι των τρυγονιών τον Απρίλιο και Μάιο, τα προστατεύει!!! Ποιος άλλωστε δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η αιτία θανάτου εκατοντάδων λαγών πέρυσι στην περιοχή δεν ήταν αποτέλεσμα της αθώας προσπάθειάς τους απλά για να ξεδιψάσουν!!!

Καιρός πλέον πολιτεία, υπουργεία, αυτοδιοικήσεις 1ου και 2ου βαθμού, οικολογο-περιβαλλοντικές οργανώσεις και λοιποί να πάψουν να υποκρίνονται ότι τάχα κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος και ανοίξουν τα μάτια τους στα σημεία και τέρατα που καταστρέφουν την οικολογική ισορροπία καθώς και επιτέλους όχι απλά να πάρουν θέση, αλλά να συστρατευτούν με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις που πραγματικά πασχίζουν για την ισορροπία του περιβάλλοντος και την ορθολογική του διαχείριση.

Ο Πρόεδρος

Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος


Σ.Σ. Η Γ' ΚΟΠ μας έστειλε και φωτογραφίες με τα δηλητηριασμένα καλημάνια. Για λόγους χώρου δεν τις δημοσιεύουμε εδώ.