Hunter.Gr - Κυνήγι στην Ελλάδα
Μή Κερδοσκοπική Ιστοσελίδα
Εδρα: Μαρούσι Αττικής
Url:www.hunter.gr
Mail: hunter@hunter.gr

Μαρούσι, 21/7/2004

Συνάντηση της Κ.Σ.Ε με τα
Κυνηγετικά Περιοδικά και Ιστοσελίδες

Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2004 η ΚΣΕ κάλεσε τα έντυπα κυνηγετικά ΜΜΕ και τις ιστοσελίδες σε μια συνάντηση-ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο του Κυνηγίου. Ως ένας εκ των παρευρισκομένων στη συνάντηση θα ήθελα να περιγράψω τί ειπώθηκε στη συνάντηση και ποιές εξηγήσεις δόθηκαν. Η συνάντηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από την αναστολή της έναρξης κατά 10 μέρες της κυνηγετικής περιόδου λόγω της Ολυμπιάδας και για την προτεινόμενη αύξηση στην εισφορά υπέρ των Κυνηγετικών Οργανώσεων κατά 30 ευρώ.

Η ΚΣΕ μας παρέδωσε έγγραφα που αποδεικνύουν τις προσπάθειες που έγιναν για να αποφευκτούν τα χειρότερα καθώς επίσης και για την φετινή ρυθμιστική. Αναμένοντας να μας τα στείλουν και σε ηλεκτρονική μορφή, παραθέτω πρόχειρα και χωρίς καμία επεξεργασία δύο μηνύματα που έστειλα την επόμενη μέρα σε αντίστοιχες λίστες αλληλογραφίες προσπαθώντας να εξηγήσω το παρακήνιο γύρω από όλα αυτά και να προλάβω αδικαιολόγητες (εν μέρει) αντιδράσεις συναδέλφων.

Παραθέτω επίσης σαν τρίτο, το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μάκης Μαγδαληνός ο οποίος εκπροσωπούσε τον Ωρίωνα (www.orion.net.gr) στην συνάντηση. Το μήνυμα στάλθηκε στην εσωτερική λίστα αλληλογραφίας των μελών του Ωρίωνα.

Το 1ο μήνυμα στάλθηκε στη λίστα αλληλογραφίας KunhgiGr :


Χαίρετε,

ήμουν παρών στη συνάντηση της ΚΣΕ με τα κυνηγετικά ΜΜΕ και τις ιστοσελίδες και, προσωπικά, δεν θέλω να είμαι τόσο απαισιόδοξος.

Τα 30ευρώ ανά άδεια που ζητάει η ΚΣΕ από το Υπουργείο να της εγκριθούν νομίζω ότι θα αξιοποιηθούν για το καλό του Κυνηγίου. Τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται στους σκοπούς για τους οποίους τα ζητάει. Δυστυχώς τα πράγματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι δύσκολα, το Κυνήγι πιέζεται από παντού, ας δώσουμε τουλάχιστον μια οικονομική ανάσα στις Οργανώσεις μας για να ανταπεξέλθουν και ίσως δούμε καμιά καλύτερη κυνηγετική μέρα.

Σχετικά με την ρυθμιστική, μας έδωσαν ολόκληρη την πρόταση της ΚΣΕ προς το Υπουργείο μαζί με άλλα έγγραφα που δείχνουν τον αγώνα που γίνεται ενάντια στις περικοπές που επιχειρούνται. Είναι όμως πάνω από 20 σελίδες και δεν έχω το χρόνο να τις δακτυλογραφήσω ή να τις σκανάρω τώρα. Ζήτησα ήδη την πρόταση σε ηλεκτρονική μορφή και μόλις τη λάβω θα σας ενημερώσω. Για το θέμα του Φεβρουαρίου, ενώ ακόμα και το Ευρ.Δικαστήριο δέχτηκε ως συμβατή την ρυθμιστική που εκδόθηκε τον Δεκέμβρη του 2002 και η οποία επαναλήφθηκε την περίοδο 2003-2004, η διεύθυνση Θήρας του Υπουργείου έχει διαφορετική γνώμη και προτείνει οριστική απαγόρευση του Φεβρουαρίου για να αποφύγουμε λέει οποιαδήποτε εμπλοκή με την ΕΕ. Το παιχνίδι θα παιχτεί τώρα σε επίπεδο υφυπουργού Γεωργίας (συγνώμη: Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!!).

Για το θέμα των 10 ημερών του Αυγούστου δε νομίζω ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια για διαπραγμάτευση από την πλευρά της ΚΣΕ. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την ασφάλεια των αγώνων (έστω και αν το συγκεκριμένο είναι γελοίο) και η απόφαση είχε ήδη ληφθεί από τους αρμόδιους του Υπ.Δημ.Τάξεως. Η Ολυμπιάδα είναι ένα τεράστιο γεγονός, όσοι έχουν μπλεχτεί έστω και ελάχιστα ξέρουν τί αγώνας δρόμου και τί πίεση υπάρχει για να γίνει σωστά και χωρίς προβλήματα. Ιδίως όσοι βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις, δεν κοιμούνται από το άγχος για την έκβαση του όλου εγχειρήματος. Νομίζω ότι η ΚΣΕ σωστά έπραξε, βλέποντας ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, και στήριξε τελικά την απαγόρευση των 10 ημερών τον Αύγουστο. Είναι άλλωστε και αυτό ένα μέτρο κοινωνικής προβολής, οι κυνηγοί θυσίασαν 10 μέρες για τους αγώνες και επιπλέον πρόσφεραν το προσωπικό και τον εξοπλισμό της θηροφυλακής στην υπηρεσία της πολιτείας για την περίοδο των αγώνων. Αν η ΚΣΕ προέβαλε αδιαλλαξία και άρνηση, αφενός δεν θα πετύχαινε τίποτα και αφετέρου θα χάναμε και την κοινωνική προβολή του γεγονότος.

Το δεύτερο φρούτο για απαγόρευση της Αττικής όλο το Σεπτέμβριο προήλθε από κάποια "κυρία" του Αθήνα2004 η οποία για γελοίους λόγους έστειλε το αίτημα αυτό στο Υπουργείο. Παρενέβη όμως η ΚΣΕ, κατήγγειλε το γεγονός στο Υπ.Δημ.Τάξης το οποίο απάντησε ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο για τέτοια απαγόρευση και το πρόβλημα αυτό μάλλον έληξε εκεί.

Δεν θέλω να δικαιολογήσω κανέναν και δεν τα βλέπω όλα ρόδινα, όμως κάποιοι άνθρωποι στις οργανώσεις μας πράγματι προσπαθούν. Οσοι από εμάς μπορούμε να διαθέσουμε χρόνο και να προσπαθήσουμε για το κοινό καλό ας δοκιμάσουμε να μπούμε στο χορό αναλαμβάνοντας κάποιο αξίωμα σε τοπικό επίπεδο (ΚΣ) ή από οποιοδήποτε άλλο μετερίζι (π.χ Ωρίωνας). Δεν είναι πρέπον όμως να στεκόμαστε αμέτοχοι, να μην πατάμε ποτέ το πόδι μας στο σύλλογο, να αρνούμαστε ακόμα και την οικονομική βοήθεια όταν μας ζητείται και από την άλλη να έχουμε απαιτήσεις βελτίωσης των κυνηγετικών μας πραγμάτων. Και ας μήν ξεχνάμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο, για όλα χρειάζεται αγώνας και πίεση.

Ας είμαστε αισιόδοξοι . . .

φιλικά
Νίκος Παπαϊωάννου



Το 2ο μήνυμα στάλθηκε σε σχετικό forum του www.e-artemis.gr :

Είναι η δεύτερη φορά που γράφω στο forum του e-artemis παρότι έχω εγγραφεί από πέρσι. Διαπιστώνω μια μεγάλη κινητικότητα και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των μελών και θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στο E-Artemis για τη δημιουργία αυτού του πολύ φιλόξενου βήματος συζητήσεων μεταξύ των κυνηγών. Θα ήθελα να προτείνω στον διαχειριστή του forum να εμφανίζονται περισσότερα μηνύματα ανά σελίδα ώστε να μην χρειάζεται να αλλάζουμε πολλές σελίδες και να παραμένουμε πολλή ώρα on-line για να τα διαβάσουμε όλα.

Το θέμα που βλέπω ότι συζητιέται τις τελευταίες μέρες αφορά τις οργανώσεις μας, την πιθανή αύξηση στις άδειες και την περικοπή του Αυγούστου από την φετινή περίοδο.

Δυστυχώς συνάδελφοι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως περιγράφονται. Το Κυνήγι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη βάλλεται από παντού. Τίποτα δεν είναι προφανές και αυτονόητο. Οι οργανώσεις μας αγωνίζονται πραγματικά πολύ σκληρά για να μπορούμε ακόμα να κυνηγάμε τον Φλεβάρη όταν αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Οσοι δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στον σύλλογό τους δεν δικαιούνται να μιλούν με τόσο απαξιωτικό τρόπο για τις οργανώσεις μας. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι και άνθρωποι. Δεν θα υποστηρίξω ότι όλα πάνε κατευχήν, κάθε άλλο μάλιστα, όμως οι οργανώσεις μας είναι η δύναμή μας και αλλοίμονο αν βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας πηγαίνοντας στο Δασαρχείο όπως πρότειναν κάποιοι συνάδελφοι. Η λύση είναι να βρεθούμε κοντά στους συλλόγους μας και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το κατεστημένο και να ελέγξουμε τις εκάστοτε διοικήσεις για τις ενέργειες ή τις μή ενέργειές τους. Το να αναμασάμε διάφορες ανώνυμες κατηγορίες-συκοφαντίες δεν είναι ούτε σωστό ούτε προσφέρει το παραμικρό. Οποιος έχει συγκεκριμένα στοιχεία ας τα δημοσιεύσει για να ληφθούν μέτρα.

Επί του θέματος λοιπόν:

Τη Δευτέρα 19/7 η ΚΣΕ κάλεσε στα γραφεία της όλα τα κυνηγετικά ΜΜΕ και τις ιστοσελίδες για ενημέρωση. Μας περιγράφηκε όλο το παρασκήνιο για τις 10 μέρες του Αυγούστου που κόπηκαν λόγω Ολυμπιάδας. Ειλικρινά, εγώ προσωπικά πείστηκα ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα περσσότερο από πλευράς ΚΣΕ. Η απόφαση ήταν προειλημμένη στα πλαίσια της ασφάλειας των αγώνων από το Υπ.Δημ.Τάξης και δεν υπήρχαν περιθώρια αλλαγών. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε και μας ενημέρωσαν είναι ότι υπήρχε και αίτημα για απαγόρευση ολόκληρου του Σεπτέμβρη στο νομό Αττικής το οποίο ανατράπηκε με πρωτοβουλίες της ΚΣΕ. Μας έδωσαν τα σχετικά έγγραφα, επιστολές κλπ. Τα περιμένουμε και σε ηλεκτρονική μορφή για να τα ανεβάσουμε στα sites.

Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι για οποιοδήποτε λογικό άνθρωπο, που γνωρίζει πώς διεξάγεται η θήρα, δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα ασφαλείας για την Ολυμπιάδα από το Κυνήγι. Θα μπορούσαν κάλλιστα να απαγορεύσουν το κυνήγι μόνο στα πέριξ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και όχι σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, στα πλαίσια της υπερβολικής και πολυσυζητημένης ασφάλειας των αγώνων, πήρε η μπόρα και το κυνήγι.

Η ΚΣΕ ζήτησε επίσημα από το Υπουργείο να αναγράφεται ξεκάθαρα ο λόγος της 10ήμερης απαγόρευσης (=Ολυμπιάδα) ώστε να μην υπάρχει καμμία περίπτωση κάποιοι (οι συνήθεις ύποπτοι) να το ζητήσουν και τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με την αύξηση στις άδειες: Η ΚΣΕ ζήτησε από το Υπουργείο να της εγκριθούν 30ευρώ ανά άδεια για την εκπόνηση ενός μεγάλου προγράμματος το οποίο θα αλλάξει πολλά πράγματα (προς το καλύτερο) για το Κυνήγι στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια περιλαμβάνει :

Εκπόνηση μελετών για τα θηραματικά είδη και τους βιοτόπους τους, χαρτογράφηση των βιοτόπων, καταγραφή των θηραματικών πληθυσμών και των μετακινήσεών τους, βελτίωση βιοτόπων με σπορές-ποτίστρες-φυσικούς φράκτες κλπ, επιμόρφωση των κυνηγών και ουσιαστική εκπ/ση των νέων κυνηγών πριν την έκδοση της αδείας. Περισσότερες λεπτομέρειες όταν μας το στείλουν και σε ηλεκτρονική μορφή.

Ολες αυτές οι μελέτες σε συνεργασία με επιστήμονες και Πανεμιστήμιο είναι απολύτως απαραίτητες για να υποστηρίξουν τις περιόδους θήρας των ειδών και να αποδείξουμε ότι το κυνήγι δεν επηρεάζει δυσμενώς την αναπαραγωγή τους την αποδημία τους κλπ. Αν η ΚΣΕ αργήσει να τα κάνει αυτά είναι θέμα χρόνου να κάνουν οι αντικυνηγοί αντίστοιχες ψευτομελέτες και με βάση αυτές να ζητάνε διάφορους παράλογους περιορισμούς στη θήρα.

Ξαναλέω: τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Τώρα τελευταία από την ΕΕ ανακινούν και το θέμα της όχλησης των μή θηρεύσιμων ειδών από την κυνηγετική δραστηριότητα!! Πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για την πρόληψη δυσάρεστων και μή ανατρέψιμων καταστάσεων.

Τα 30 ευρώ, αν τελικά εγκριθούν από το Υπουργείο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για να βοηθήσουμε τις οργανώσεις μας να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο αγώνα που δίνουν για το Κυνήγι.

Σχετικά με την ετήσια ρυθμιστική τώρα:

Είναι γνωστό ότι με βάση την περσινή ρυθμιστική η οποία εξεδόθη αρχικά τον Δεκέμβρη του 2002, η ΕΕ απέσυσε τις κατηγορίες κατά της χώρας μας για παράνομη θήρα ειδών τον Φεβρουάριο και αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία της ΚΣΕ. Ομως η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου (Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως λέγεται πλέον) εισηγήθηκε και πάλι πλήρη περικοπή του Φεβρουαρίου, για να μην έχουμε προβλήματα με την ΕΕ όπως λένε. Η ΚΣΕ έχει στείλει πολυσέλιδη επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό (κ.Μπασιάκο) και πιέζει προς την σωστή κατεύθυνση. Εκτός από το αυτονόητο του Φεβρουαρίου ζητάει τεκμηριωμένα και άλλα πράγματα όπως:

Επανακαθορισμός των περιβόητων ζωνών διάβασης που κανένας δεν ξέρει σήμερα τα ακριβή όρια με αποτέλσμα να έχουμε άδικες μηνύσεις. Να επιτραπεί και στην Ελλάδα η χρήση ραβδωτών για το κυνήγι του αγριόχοιρου με αυστηρά βέβαια μέτρα ασφαλείας. Να επιτραπεί το κυνήγι του ζαρκαδιού κατά τον Οκτώβρη (Τετ και ΣΚ). Να επιτραπούν ακόμα δύο είδη χήνας που έρχονται στη χώρα μας σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Να διατεθούν τα χρήματα του κρατικού ταμείου θήρας για φιλοθηραματικά έργα όπως ορίζει ο νόμος. Υπολογίζεται ότι πάνω από 15δισ. δρχ από τα χρήματα που πληρώνουμε κάθε χρόνο για τις άδειες βρίσκονται εκεί και μερικά διατίθενται κατά καιρούς για άσχετα θέματα (αποτυχημένες ρεζέρβες κλπ). Να επιτραπεί η καταπολέμηση των επιβλαβών. Να οριοθετηθούν σαφώς οι περιοχές προστασίας σε συνεργασία με τις κυν. οργανώσεις και να μην ορίζονται αυθαίρετα νέες χωρίς προηγούμενη μελέτη σκοπιμότητας.

Με το μήνυμά μου αυτό δεν θέλω να δικαιολογήσω κανέναν. Σίγουρα υπάρχουν παραλλείψεις, κακοδιαχείριση, ατασθαλίες κλπ από μέλη των οργανώσεών μας. Ομως δεν είναι η λύση να καταστρέψουμε μόνοι μας το οικοδόμημα των ΚΟ. Είναι πολύ καλύτερα όσοι από εμάς έχουν χρόνο και διάθεση προσφοράς να συμμετέχουν στα ΔΣ των συλλόγων μας και από αυτές τις θέσεις να ελέγχουμε τη διαχείριση των χρημάτων μας και τον αγώνα κατά των αδικαιολόγητων περικοπών κλπ. Οι υπόλοιποι ας ασκούμε καλόπιστη και αυστηρή κριτική και ας συμμετέχουμε όπου και όσο μπορούμε να βοηθήσουμε.

Υπάρχει και ο Ωρίωνας (www.orion.net.gr), ένας διαδικτυακός όμιλος που ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια από απλούς κυνηγούς σαν εμάς, με σκοπό ακριβώς να εργαστεί και να πιέσει όπου χρειάζεται για να μπορούμε εμείς και τα παιδιά μας να χαιρόμαστε την αγαπημένη μας δραστηριότητα, ελεύθερα και παραδοσιακά όπως κυνηγούσαν και οι πατεράδες μας, στα πλαίσια βεβαίως της αειφορικής διαχείρισης της φύσης.

Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματός μου και ελπίζω να βοήθησα λίγο στην ενημέρωσή σας.

Νίκος Παπαϊωάννου
www.hunter.gr



Το 3ο μήνυμα στάλθηκε στην λίστα αλληλογραφίας των μελών του Ωρίωνα (www.orion.net.gr) από τον εκπρόσωπό του στη συνάντηση, κ. Μάκη Μαγδαληνό:

Καλημέρα σε όλους,

συνοπτικά θα ήθελα να σας ενημερώσω για ό,τι ειπώθηκε χτές στη συνάντηση της ΚΣΕ. Ο Νίκος Παπαιωάνου και ο Γ. Πέππας φαντάζομαι θα πράξουν αντίστοιχα.

Εγινε μια εκτενής ενημέρωση από τον πρόεδρο σε τρείς θεματικές ενότητες:

1.-αλλαγή ημερομηνίας έναρξης και ολυμπιακοί περιορισμοί

2.-νέα ρυθμιστική

3.-σχέδια ΚΣΕ και έξτρα εισφορά

1. Ειπώθηκε ότι από το Υπουργείο δημόσιασ Τάξης ζητήθηκε η καθυστέρηση έναρξης κυνηγίου λόγω ασφάλειας Ολυμπιακών. Η ΚΣΕ προσπάθησε να πετύχει η καθυστέρηση να περιοριστεί μόνο σε περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν ολυμπιακά αγωνίσματα αλλά το υπουργείο ήταν ανένδοτο. Πιθανή ημερομηνία έναρξης θεωρείται η 31 Αυγούστου παρ ότι αρχικά ζητήθηκε από το Υπουργείο η 1η Σεπτεμβρίου. Εγινε πρόσθετο αίτημα από την ολυμπιακή επιτροπή για απαγόρευση κυνηγιού στην Αττική ΚΑΙ τον Σεπτέμβρη αλλά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν το δέχτηκε αρα μάλλον δε θα προχωρήσει.... Η μετακίνηση όπλων και πυρομαχικών ΔΕΝ υπόκειται σε περιορισμούς.

2. Με βάση την περσινή δικαίωση στο Ευρωπαικό δικαστήριο, από πλευράς ΚΣΕ ακολουθήθηκε η ίδια γραμμή με μόνη προσθήκη το ζαρκάδι για ένα μήνα Τετάρτη, ΣΚ (Οκτώβρης) και τα άλλα είδη χήνας που απαγορεύονται. Παρά τη δικαίωση της ΚΣΕ, η υπηρεσία του Υπ. Γεωργίας εξακολουθεί να επιμένει για κατάργηση του Φεβρουαρίου χωρίς να προβάλλει επιχειρήματα. Απόφαση αναμένεται κατά τα τέλη του μήνα με παρέμβαση του Υφυπουργού.

3. Επιτέλους έγινε αντιλήπτό ότι πρέπει να υποκαταστήσουμε τις αργούσες υπηρεσίες και να καταστρώσουμε μόνοι ολοκληρωμένη θηραματική πολιτική. Με αυτό το σκοπό θα ζητηθεί έκτακτη εισφορά 30 Ευρώ σε όλες τις άδειες. Το κακό είναι ότι το Υπ. Γεωργίας δεν αναγνωρίζει το ρόλο μας σε αυτό τον τομέα συνεπώς ακόμη και αν προκύψει μια ολοκληρωμένη πρόταση είναι αμφίβολο κατά πόσο θα υλοποιηθεί. Το κύριο επιχείρημα για την ανάληψη του έργου είναι ότι αν δε το κάνουμε εμείς θα το κάνουν άλλοι με πιθανότητα να καταλήξουν σε αρνητικά για το κυνήγι συμπεράσματα και προτάσεις. Γενικά όλο το βάρος δόθηκε στην παραγωγή μελετών αποδεδηγμένης σοβαρότητας και όχι στην εφαρμογή της πολιτικής. Διατυπώθηκε σειρά από ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα το περάσουν στους κυνηγούς σε μια χρονιά που περικόπτεται η επρίοδος και η απάντηση ήταν ότι είναι απαραίτητο για την συνέχιση του κυνηγιού και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω καθυστέρησης.

Συνολικά η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα με τον ΠΑπαδόδημα να μιλά πολύ ανοιχτά για όλα τα θέματα. Το πρόβλημα που βλέπω είναι ότι η ηγεσία της ΚΣΕ έχει δεχτεί ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Γεωργίας δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν να μπουκοτάρουν το κυνήγι και δεν προτείνει κανένα τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Αντίθετα προτιμά να λειτουργεί "εν κενώ" κάνοντας σωστά πράγματα αλλά χωρίς να διασφαλίζει το επόμενο νβήμα (υλοποίηση) που εξαρτάται απλκλειστικά παό τρίτους και κάθε φορά να βρίσκει πυροσβεστικά λύσεις στα θέματα που ανακύπτουν (ακόμη και τη ρυθμιστική που έιναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα). Η γενική εντύπωση που μου δημιουργήθηκε είναι ότι τόσο λόγω Υπ. Γεωργίας όσο και λόγω ΕΕ το κυνήγι θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και σε λίγα χρόνια θα ξεχάσουμε τα περισσότερα από όσα ξέρουμε.... πρός το παρόν γίνεται λυσσαλέα προσπάθεια καθυστέρησης του αναπόφευκτου!

Φιλικά, Μάκης



Εδώ τελειώνουν τα σχετικά μηνύματα και ελπίζω τώρα να είσαστε καλύτερα ενημερωμένοι για να μπορείτε να κρίνετε πιό αντικειμενικά τα πράγματα. Αναμένουμε και τα επίσημα έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή για να τα παρουσιάσουμε. Θα τα δείτε άλλωστε και στα επόμενα τεύχη των κυνηγετικών περιοδικών.

Νίκος Παπαϊωάννου
www.hunter.gr