Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ, ΚΑΝΑΡΗ 22-24
Τηλ: 2610-361.671, 672, Fax: 346.614
www.kynomp.gr
Ε-mail: kynomp@hol.gr
Πάτρα, 9/9/2004
Δελτίο Τύπου
Συμμετοχή της Γ' ΚΟΠ στο Διεθνές Συνέδριο Αγριόχοιρου στην Πολωνία
Το 5ο Διεθνές Συνέδριο Αγριόχοιρου στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία την 31 Αυγούστου - 5 Σεπτεμβρίου 2004 στην Κρακοβία της Πολωνίας. Η συμμετοχή των συνέδρων ήταν εντυπωσιακή καθώς παρουσιάστηκαν εργασίες για τον αγριόχοιρο από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ινστιτούτα από πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία. Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα), καθώς και από Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ρωσίας.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο συμμετείχε στο συνέδριο με την παρουσίαση εργασίας απ΄ τον επιστημονικό της συνεργάτη Κωνσταντόπουλο Παναγιώτη, που αφορούσε την επανεισαγωγή του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο 160 χρόνια μετά την τελευταία εξαφάνισή του, τα αίτια της εξαφάνισης, τους λόγους που επέτρεψαν την επανεισαγωγή του είδους μετά τις απελευθερώσεις, τις κυνηγετικές καρπώσεις για τα έτη 2001-2003 και την κατανομή τους σε χάρτη της Πελοποννήσου.
Από την Ελλάδα στο ίδιο συνέδριο συμμετείχε το Τμήμα Αγριας Πανίδας της Δασολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Ορεστιάδας σε συνεργασία με τη Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε, με αντικείμενο έρευνας τις τροφικές συνήθειες του αγριόχοιρου στις περιοχές της Βορειοανατολικής Μακεδονίας.
Τα βασικά θέματα του συνεδρίου αφορούσαν :
1. Τη δυναμική του πληθυσμού του αγριόχοιρου σε διάφορες χώρες, τις τάσεις και την εφαρμογή μοντέλων παρακολούθησης της βιολογίας τους
2. Τη διαχείριση του πληθυσμού του αγριόχοιρου στην κεντρική Ευρώπη, συνήθειες και συμπεριφορές του είδους κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου και εκτός αυτής, καθορισμός χωροκράτιας και ζημιές που προξενούν σε καλλιέργειες
3. Τις τροφικές συνήθειες, την αναπαραγωγή του είδους, τα χαρακτηριστικά του βιοτόπου του και ασθένειες από παράσιτα.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ακαδημίας της Πολωνίας και προήδρευσε ο καθηγητής κος Bobek Boguslaw. Το παρακολούθησαν επιστήμονες με διάφορες ειδικότητες όπως βιολόγοι, δασολόγοι, κτηνίατροι και εκπρόσωποι κυνηγετικών οργανώσεων που έχουν άμεση σχέση και ασχολούνται εκτενώς με την βιολογία και διαχείριση του αγριόχοιρου στις χώρες τους. Η παρουσίαση των εργασιών συνοδεύτηκε από posters και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιστημόνων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εργασία που παρουσιάστηκε από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και αφορούσε το διαχειριστικό μέτρο της επανεισαγωγής του αγριόχοιρου σε επιλεγμένους βιοτόπους της Πελοποννήσου, είναι η πρώτη που εκπονείται στην Ευρώπη, ενώ παρόμοια επιτυχής προσπάθεια έγινε και στην Κύπρο το 1990 (Χατζηστερκότης 2002).
Στα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάστηκαν είναι η μεγάλη επιτυχία προσαρμογής των απελευθερωθέντων ατόμων - τις οποίες πραγματοποίησαν η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Μεγαλόπολης και Κλειτορίας - σε σύντομο χρονικό διάστημα, και η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σωστή αναλογία των φύλλων, στους καλούς βιοτόπους που διαθέτει η Πελοπόννησος (αφθονία και ποικιλία τροφής, πολλά νερά, πλούσια πυκνή βλάστηση), η δεκαετής απαγόρευση κυνηγίου του αγριόχοιρου στη Πελοπόννησο και η απουσία του κατεξοχήν φυσικού του εχθρού όπως ο λύκος.
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλο κυνηγετικό ενδιαφέρον για τους κυνηγούς της περιφέρειας Πελοποννήσου ενώ για τη σωστή διαχείριση του θα πρέπει να αποφεύγεται το κυνήγι των μεγάλων θηλυκών ατόμων που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και η θήρευσή τους είναι εις βάρος της αναπαραγωγής και αύξησης του πληθυσμού. Παράλληλα δε, θα πρέπει να εκπονείται διαχρονικό πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης της πληθυσμιακής κατάστασης του αγριόχοιρου στη περιοχή έρευνας.
Το συνέδριο έκλεισε δίνοντας τη σκυτάλη των εργασιών στην Ρωσία ανανεώνοντας το ραντεβού για το έτος 2006.
Ο Πρόεδρος α.α Μαρκόπουλος Κων/νος |
Ο Γ. Γραμματέας Κανελλόπουλος Νικόλαος |