Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ, ΚΑΝΑΡΗ 22-24
Τηλ: 2610-361.671, 672, Fax: 346.614
www.kynomp.gr
Ε-mail: kynomp@hol.gr
Πάτρα, 3/12/2004
Δελτία Τύπου
Απάντηση στην απόφαση του ΔΣ Μεγαλόπολης για τον Αγριόχοιρο
Η δράση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής
Το 4ο Λιβαδοπονικό Συνέδριο
Καταδίκη Λαθροθηρών και συμβατότητα Κυνηγίου - Natura 2000
Επικήρυξη των δραστών δηλητηριάσεων σκύλων
Διαχειριστικό Σχέδιο Βελτίωσης Βιοτόπων
Ως προϊόν μιας λανθάνουσας προστασιολογίας του αγριόχοιρου και της τοπικής κοινωνίας "από τις ορδές των βαρβάρων της πόλης", θα χαρακτηρίζαμε την αναιτιολόγητη αλλά και αντιφατική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαλόπολης που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο τοπικό τύπο της Καλαμάτας.
Φαίνεται ότι το ατυχές περιστατικό θανάτου μεταξύ συντοπιτών κατά την διάρκεια κυνηγίου αγριόχοιρου σε δασικά οικοσυστήματα της Μεγαλόπολης υπήρξε η αφορμή για να τεθεί ο σχεδιασμός της κυνηγετικής κάρπωσης του είδους στην περιοχή, ως θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαλόπολης.
Με απλά λόγια ένα μεμονωμένο περιστατικό που χρήζει διερεύνησης έφερε στο φως πρακτικές που δυστυχώς εξακολουθούν στις μέρες μας να υπάρχουν και να εφαρμόζονται από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θέλουν να συντηρούν κλίμα αρνητισμού, καχυποψίας και αυτοκυριαρχίας στις περιοχές τους.
Ε λοιπόν κύριοι των τοπικών φορέων σας απαγορεύουμε ρητά και κατηγορηματικά να καταρτίζετε σχέδια θηραματικής κάρπωσης κομμένα και ραμμένα στα μέτρα σας παρακάμπτοντας προκλητικά τις κυνηγετικές οργανώσεις που αποτελούν τις μόνες ομάδες χρηστών στη φύση που γνωρίζουν όσο κανείς άλλος το θήραμα και τις ιδιαιτερότητες του. Σας απαγορεύουμε κάθετα να προβάλλετε το προφίλ του Έλληνα κυνηγού με τρόπο τέτοιο που παραπέμπει τη κοινή γνώμη στις σκοταδιστικές περιόδους του μεσαίωνα, παρομοιάζοντάς τους ως κατσαπλιάγκες και λεηλατητές. Μπορεί βεβαίως να υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά παράνομης και ασυνείδητης συμπεριφοράς μερίδας κυνηγών τους οποίους και εμείς καταδικάζουμε για τις άνανδρες πράξεις τους πλην όμως δεν νομιμοποιείστε να εξομοιώνετε την πλειοψηφία των νομίμων Ελλήνων κυνηγών με ασυνείδητους οπλοφόρους, οι οποίοι εν τέλει αποτελούν ξένο σώμα για όλους τους υπόλοιπους νόμιμους κυνηγούς.
Όσον αφορά τη πρωτοβουλία σας να προβείτε αβασάνιστα σε μια σειρά από προτάσεις μέτρων για το συγκεκριμένο θέμα, το πιο πιθανόν είναι ότι αυτή βασίζεται σε απόψεις ελαχίστων που με τον τρόπο αυτό όχι μόνο επηρεάζουν αντίστροφα αποφάσεις που δεν ευνοούν την περιφερειακή ανάπτυξη και την ευμάρεια του τόπου σας αλλά παράλληλα δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις εκείνες για επιτυχή και ουσιαστική προστασία της φύσης, του θηράματος και της αγροτικής οικονομίας.
Ειδικότερα από το δημοσίευμά σας στην εφημερίδα Ελευθερία αλλά και δικές μας πηγές διαπιστώσαμε ότι :
Αγρυπνοι φρουροί της υπαίθρου οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, έχουν πραγματοποιήσει μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου περισσότερους από 3.475 ελέγχους σε όλη την Πελοπόννησο και στα νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, ενώ έχουν διαπιστωθεί 39 παραβιάσεις του δασικού κώδικα.
Χαρακτηριστική η περίπτωση στην Αρκαδία που ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Ξυδιάς Εμμανουήλ στις 18/10/04 με το θηροφύλακα του κυνηγετικού συλλόγου Αστρους Παναγιωτόπουλο Δ. ασκώντας περιπολία στην περιφέρεια του Δ.Δ. Άνω Δερβένων εντόπισαν τους Μ.Η. και Μ.Δ. να ασκούν παράνομη θήρα με χρήση προβολέα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από τον έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι οι λαθροθήρες δεν είχαν άδεια θήρας και το όπλο τους έφερε 5 φυσίγγια. Οι θηροφύλακες κατά τη διάρκεια του ελέγχου δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους καθώς και για την ακεραιότητα του υπηρεσιακού αυτοκινήτου από τον λαθροθήρα Μ. Η. εάν θα έκαναν μήνυση εναντίον τους, ενώ οι λαθροκυνηγοί αρνήθηκαν να παραδώσουν τα πειστήρια (όπλο και προβολέα).
Επίσης στις 3/10/04 στη περιοχή της Κορινθίας ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Κομνηνός Αντώνης εκτελώντας περιπολία στο Σοφικό στην περιοχή Ξέστη εντόπισε μηχανή με δύο επιβαίνοντες να ασκεί παράνομη θήρα λαγού τη νύχτα χρησιμοποιώντας τα φώτα της μηχανής. Στον έλεγχο που ακολούθησε ο θηροφύλακας δέχτηκε απειλές από τους λαθροκυνηγούς για τη ζωή του και όπως προέκυψε στη συνέχεια επρόκειτο για δύο άτομα αλβανικής καταγωγής.
Συχνό είναι το φαινόμενο στις μέρες μας άτομα αλλοδαπής καταγωγής να μισθώνονται από αγροκτηνοτρόφους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δόλια σχέδιά τους άνανδρα και καταστροφικά σε βάρος του φυσικού μας πλούτου. Σε αυτές τις απαράδεκτες και κατακριτέες από όλους τους νόμιμους κυνηγούς ενέργειες οι θηροφύλακες των ομοσπονδιών και των κυνηγετικών συλλόγων είναι αμείλικτοι και θα πατάσσουν κάθε παράνομη ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου.
Το 4ο Λιβαδοπονικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Βόλο από 10-12 Νοεμβρίου 2004. Μεταξύ του μεγάλου αριθμού συνέδρων που παρακολούθησαν τις εργασίες του ήταν και οι επιστημονικοί συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ.κ. Κωνσταντόπουλος Παναγιώτης, Δασολόγος και Παπανικολάου Χρήστος, Δασοπόνος.
Το Συνέδριο αυτό που διοργανώθηκε από την Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία και αφορούσε τα λιβάδια των πεδινών και ημιορεινών περιοχών και τον τρόπο διαχείρισής τους. Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι στις θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονταν αντικείμενα που σχετίζονταν με τις κατηγορίες ενδιαιτημάτων που επηρεάζουν άμεσα την οικολογία της άγριας πανίδας και της θηραματοπανίδας. Ειδικότερα οι θεματικές ενότητες που σχετίζονταν με την άγρια πανίδα περιελάμβαναν :
Με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε πρόσφατες απαράδεκτες λεκτικές επιθέσεις και προπηλακισμούς οργανωμένης συμμορίας οπλοφόρων λαθροθηρών σε βάρος του φύλακα της προστατευόμενης περιοχής Στροφυλιάς - Κοτυχίου.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες άνανδρες συμπεριφορές και νοοτροπίες ορισμένων τρομοκρατών της φύσης, που με την ιδιότητα του καμουφλαρισμένου κυνηγού, λυμαίνονται το φυσικό πλούτο και δρουν ανεξέλεγκτα, καταλύοντας τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου αλλά και της προσωπικότητας του ατόμου.
Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη για το περιστατικό, που δυστυχώς για μια ακόμα φορά αναδεικνύει την αποτυχία του μοντέλου διαχείρισης τέτοιων περιοχών που έχουν ενταχθεί σε ειδικό καθεστώς προστασίας στα πλαίσια της συνθήκης RAMSAR και του δικτύου Φύση 2000. Η θήρα άλλωστε σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διεθνείς οδηγίες δεν απαγορεύεται πουθενά ως ασυμβίβαστη με το περιβάλλον δραστηριότητα. Επανειλημμένα κατά το παρελθόν είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι καθολικές απαγορεύσεις κυνηγίου σε υγροτοπικές περιοχές με μεγάλη βιοπικοιλότητα, δεν λειτουργούν σε όφελος της φύσης και των ενδιαιτημάτων της δεδομένου ότι οι αξίες των υγροτόπων και οι λειτουργίες τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους χρήστες αυτών μεταξύ των οποίων και οι κυνηγοί. Οπωσδήποτε υγρότοπος που να μην έχει αξία για όλους τους ανθρώπους ή για κάποια ομάδα ανθρώπων στο παρόν και στο μέλλον δεν υπάρχει.
Διεθνείς οργανισμοί για την προστασία της φύσης(π.χ. WWF, IUCN) αλλά και κυβερνήσεις περιλαμβάνουν στις αξίες των υγροτόπων και την θηραματική. Δέχονται ότι το κυνήγι, όταν ασκείται με αυστηρά εφαρμοζόμενους κανονισμούς που εξασφαλίζουν την αειφορία του συστήματος και την προστασία της μη θηραματικής πανίδας, είναι χρήση επιτρεπτή καθώς και ότι οι νομοταγείς κυνηγοί μπορούν να συμβάλουν προληπτικά στη διατήρηση όλων των αξιών των υγροτόπων.
Θα πρέπει να σημειώσουμε και να γίνει κατανοητό ότι το κυνήγι όχι μόνο δεν είναι το σπουδαιότερο πρόβλημα των υγροτόπων μας αλλά η υπερβολική προβολή των ζημιών, μπορεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις πολύ επικίνδυνες ζημιές που προκαλούν σε πολλές περιπτώσεις η γεωργία, ο μαζικός τουρισμός, οι μεταφορές και η βιομηχανία. Η ασύνετη άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων δεν σκοτώνει απλώς λίγα ζώα ή πολλά αλλά είναι δυνατόν να επιφέρει δυσδιάκριτες μεν αλλά βαθύτερες αλλοιώσεις που βαθμιαία πιθανόν να οδηγήσουν σε ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος.
Η πολιτεία θα πρέπει να σταματήσει τη θεωρία "Οτι δεν μπορώ να διαχειριστώ, το μουσειοποιώ", να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και όταν προτείνει μέτρα απαγόρευσης, να είναι σε θέση να εξασφαλίζει και την φύλαξη των περιοχών αυτών από κάθε παράνομη ενέργεια. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα, με τις συνεχείς και στείρες απαγορεύσεις που είναι η εύκολη λύση για μερικούς, έχει επέλθει η εγκατάλειψη της προστασίας του θηραματικού μας πλούτου. Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή επωμίζεται όλη αυτή την προσπάθεια, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος της είναι επικουρικός στο έργο των κρατικών υπηρεσιών (Δασαρχεία, Αστυνομία ). Η φύλαξη και η προστασία του θηραματικού μας πλούτου ανήκει Συνταγματικά στην αρμοδιότητα του Κράτους. Καιρός είναι οι αρμόδιοι να καταλάβουν πως δεν μπορεί μονίμως να αδιαφορούν, ούτε εσαεί μπορεί να υποκρίνονται και να υποτιμούν ασύστολα τον πολίτη, που τους θέλει φύλακες του Νόμου και της τάξεως.
Τονίζουμε τέλος ότι η προστασία και διατήρηση σημαντικών οικοσυστημάτων και η εξάλειψη παράλογων και παράνομων συμπεριφορών ορισμένων επίδοξων Ταλιμπάν της φύσης, αποτελεί για την κυνηγετική οικογένεια ένα ανέανο αγώνα. Ξεκαθαρίζουμε ότι η συγκεκριμένη μερίδα ψυχοπαθών οπλοφόρων αποτελεί ξένο σώμα για την κυνηγετική οικογένεια και τέτοιου είδους συμπεριφορές σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάμψουν το ηθικό μας που θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να λειτουργούμε προς όφελος της φυσικής μας κληρονομιάς.
Παρατηρείται δυστυχώς και φέτος, το εγκληματικό φαινόμενο της εξόντωσης κυνηγετικών σκύλων με φόλες στην περιφέρεια της Πελοποννήσου από ορισμένους αδίστακτους δολοφόνους.
Δυστυχώς οι κυνηγοί για μια ακόμα φορά βρίσκονται στο στόχαστρο τέτοιων εγκληματικών ενεργειών, οι συνέπειες των οποίων έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στους κυνηγετικούς σκύλους που τους συνοδεύουν σε κάθε τους εξόρμηση αλλά και στην οικόσιτη και στην άγρια πανίδα που αποτελεί βασικό στοιχείο της βιοκοινότητας ενός φυσικού οικοσυστήματος.
Επειδή η σκληρότητα τέτοιων ενεργειών δεν θα πρέπει να μένει απαρατήρητη και ατιμώρητη και οι δράστες τέτοιων άνανδρων ενεργειών πρέπει άμεσα να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου προσφέρει το ποσό των 3.000 ευρώ για κάθε βάσιμη και ουσιώδη πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψη των δραστών.
Η παράνομη αυτή αλητεία που προκαλεί απερίφραστα το δημόσιο αίσθημα, πρέπει να σταματήσει άμεσα και στην προσπάθειά μας αυτή ζητούμε την ουσιαστική συνεργασία και προσφορά όλων των νομοταγών πολιτών, για την εξάλειψη ανάλογων συμπεριφορών.
Η περιβαλλοντική ισορροπία αποτελεί προτεραιότητα της κυνηγετικής οικογένειας δεδομένου ότι οι μεταβολές στην φυσιογνωμία των βιοτόπων που αποτελούν τις περιοχές ενδημίας και χωροκράτιας των θηραματικών ειδών επηρεάζουν άμεσα την ύπαρξή τους στη φύση επομένως και το κυνήγι.
Βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωση οποιουδήποτε είδους της άγριας πανίδας είτε είναι θηλαστικό είτε πτηνό, είναι η εξασφάλιση επαρκούς τροφής και νερού τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και η επαρκής κάλυψη, για την προστασία τους από τους φυσικούς εχθρούς.
Σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες(Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ κ.λ.π.) το γεγονός αυτό έγινε νωρίτερα αντιληπτό και οι Κυνηγετικοί φορείς κατάφεραν με δικές τους χρηματοδοτήσεις να αναβαθμίσουν με έργα τους βιοτόπους των θηραμάτων και να καρπωθούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφαρμόζοντας τις αρχές της ορθολογικής διαχείρισης και της αειφορικής κάρπωσης του θηραματικού κεφαλαίου.
Στη χώρα μας έργα βελτίωσης βιοτόπων έχουν γίνει από μεμονωμένους Κυνηγετικούς Συλλόγους και αυτά κάτω από πλημμελή επιστημονική στήριξη.
Με βάση τα ανωτέρω, η Γ΄ Κ.Ο.Π. έχει θέσει ως στόχο την υλοποίηση ενός γιγαντιαίου προγράμματος βελτίωσης των βιοτόπων του ενδημικού θηράματος(πέρδικα, φασιανό, λαγό, αγριόχοιρο) σε κατάλληλα επιλεγμένους βιοτόπους στη Πελοπόννησο ώστε να βελτιωθεί σημαντικά ο πληθυσμός του θηράματος και κατ΄επέκταση η κυνηγετική κάρπωση.
Για να γίνει κατανοητός ο όρος βελτίωση του βιοτόπου για το θήραμα αναφέρουμε ότι αυτός αφορά όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την εξασφάλιση των τριών βασικών προϋποθέσεων επιβίωσης και αναπαραγωγής του θηράματος δηλαδή το νερό, τη τροφή και τη κάλυψη. Αντιλαμβανόμενοι όλοι μας τη σπουδαιότητα ενός τέτοιου προγράμματος και κινούμενοι στην κατεύθυνση της αύξησης του ενδημικού θηράματος με απλές τεχνικές που στηρίζονται στην δασολογική και γεωπονική επιστήμη, παραθέτουμε ορισμένες αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται σε κατάλληλες θέσεις ανάλογα με το είδος που θέλουμε να βελτιώσουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ειδικότερα :
Ο Πρόεδρος α.α Mαρκόπουλος Κωνσταντίνος |
Ο Γ. Γραμματέας Κανελλόπουλος Νικόλαος |