Δ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΔΟΣ: ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 ΑΘΗΝΑ - Τ.Κ.10563
ΤΗΛ: 210.32.31.212, 210.32.32.616, FAX: 210.32.57.593
e-mail:dkose@otenet.gr
Αθήνα 23/9/2005
Η επιστημονική συμβολή της Δ΄ ΚΟΣΕ
στο Διεθνές Συνέδριο Θηραματοβιολογίας στο Ανόβερο
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και να συγχαρεί δημόσια το μόνιμο επιστημονικό προσωπικό της και τους διαπρεπείς συνεργάτες της από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, για την επιτυχημένη εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου Θηραματοβιολογίας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ανόβερο της Γερμανίας.
Ο ίδιος φυσικά δημόσιος έπαινος αξίζει σε όλους τους επιστήμονες των ελληνικών κυνηγετικών οργανώσεων που παρέστησαν και συμμετείχαν με εργασίες τους στο συνέδριο, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούν σήμερα τους σημαντικότερους εταίρους μας στη μάχη για την υπεράσπιση της κυνηγετικής δραστηριότητας και την ορθολογική διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών.
Η Δ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος προσήλθε στο 27ο Διεθνές Συνέδριο Θηραματοβιολογίας του Ανόβερο με μια άρτια προετοιμασμένη ομάδα επιστημονικών συνεργατών της, οι εργασίες και οι μελέτες των οποίων προκάλεσαν αίσθηση, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συνέδρων και συνοδεύτηκαν μετά πολλών επαίνων από την παγκόσμια κοινότητα των ειδικών στη διαχείριση της άγριας ζωής.
Ο ΄΄απόηχος΄΄ αυτής της επιτυχίας συνεχίζεται αμείωτος και στις μέρες μας, καθώς αρκετές εβδομάδες μετά το πέρας του συνεδρίου, η Ομοσπονδία μας συνεχίζει να γίνεται ΄΄δέκτης΄΄ προτάσεων ανταλλαγής τεχνογνωσίας και επιστημονικής συνεργασίας, είτε από άλλες εθνικές αποστολές είτε από ιδρύματα και επιστημονικούς φορείς του εξωτερικού.
Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο του Ανόβερο η Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. συμμετείχε με:
- Την μελέτη του Καθηγητή Γενετικής και Γενετικής Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τριανταφυλλίδη με θέμα τη «Γενετική ταυτοποίηση της ελληνικής πέρδικας Alectoris graeca και Alectoris chukar»
Η μελέτη εξέθεσε λεπτομερή στοιχεία για τους πληθυσμούς της πέρδικας όχι μόνο στη Στερεά Ελλάδα, αλλά για όλη την ελληνική επικράτεια και όμορες χώρες του εξωτερικού (Σκόπια, Μαυροβούνιο, κλπ).
Στους κύκλους των ειδικών χαρακτηρίστηκε ως η πληρέστερη εργασία σχετικά με την γενετική ταυτοποίηση ειδών της άγριας πανίδας, απ' όλες όσες εκτέθηκαν στο συνέδριο. Γι' αυτό και η εργασία του κ Τριανταφυλλίδη έτυχε μεγάλης αποδοχής και ιδιαίτερα κολακευτικών σχολίων, όπως φυσικά και η Ομοσπονδία μας για τη θέλησή και τις δυνατότητες της να χρηματοδοτεί τόσο εκτεταμένες και άρτιες επιστημονικά έρευνες.
- Την παρουσίαση (με μορφή πόστερ) του προγράμματος της Ομοσπονδίας με θέμα: «Έρευνα των φαινοτυπικών διαφορών του λαγού βάση κρανιομετρικών μετρήσεων στην Ελλάδα»
Η εργασία είχε μεγάλο αντίκτυπο και 60 φωτοτυπίες του πόστερ εξαντλήθηκαν στην πρώτη ημέρα παρουσίασής του. Χαρακτηριστικό είναι ότι καθηγητής ζωολογίας της Βουλγαρίας, ζήτησε συνεργασία με την επιστημονική μας ομάδα για να διαπιστώσει με τη δική μας μεθοδολογία την προέλευση των λαγών στη μεθόριο των δυο χωρών, ένθεν και ένθεν της Ροδόπης.
Επίσης, Αυστριακός ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ζήτησε συνεργασία μαζί μας για να δουλέψει με τη μεθοδολογία μας, στην ταυτοποίηση λαγού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
- Την χορηγία της εργασίας (σε μορφή πόστερ) των κ Μπακαλούδη (Δασολόγου) και Αναπληρωτή Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βλάχου, με θέμα την «Ανταπόκριση του τρυγονιού στη δομή του βιοτόπου του δάσους της Δαδιάς: διαχειριστικές εφαρμογές»
Η αποδοχή και το ενδιαφέρον που συγκέντρωσαν οι εργασίες των Ελλήνων επιστημόνων, έδωσαν στους επιστήμονες μας τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις με πολλούς συναδέλφους τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από το Γραφείο Τύπου
Σ.Σ: Η Ομοσπονδία μας έστειλε και φωτογραφίες, τις οποίες για τεχνικούς λόγους δεν δημοσιεύουμε εδώ.