ΣΤ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Εθν.Αντιστάσεως 173-175, Τ.Κ: 55134
ΤΗΛ. (2310) 477.128-9, FAX: 475.301, 473.863
www.hunters.gr e-mail: hunters@hunters.gr


Δελτίο Τύπου

Συμμετοχή της ΚΟΜΑΘ στο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο

Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα από 2-5 Οκτωβρίου το Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο, το ετήσιο συνέδριο των Δασολόγων που διοργανώνεται από τη Δασολογική Εταιρεία με τη συνεργασία διαφόρων φορέων. Το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν Δάσος & Νερό, Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Τμ. Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας.

Για άλλη μια χρονιά η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης συμμετείχε με επιστημονική εργασία, αλλά και με τις παρεμβάσεις των επιστημονικών της συνεργατών, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της ΚΟΜΑΘ προήδρευε στην ειδική συνεδρία «Περιβάλλον και Αγρια Ζωή».

Η εργασία που παρουσιάστηκε ήταν:
Η διαχείριση της θήρας του Φασιανού (Phasianus colchicus) στην Ελλάδα (PDF - 280KB).

Η διατήρηση του φασιανού μέσω της ορθής χρήσης αποτελεί την αποτελεσματικότερη προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό η θήρα του φασιανού πρέπει να ενταχθεί μεταξύ των χρήσεων γης των γεωργικών περιοχών. Σημείο κλειδί είναι η κατάλληλη επιλογή του συστήματος θήρας. Οι κυνηγετικοί κανονισμοί, δηλαδή πότε, που και πως θα διεξαχθεί η θήρα πρέπει να έχουν ως σκοπό τη διασφάλιση της κάρπωσης και της ποιότητας θήρας. Η πολυγυνία του φασιανού μειώνει σοβαρά το κόστος για την επίτευξη της αειφορικής κάρπωσης με την εφαρμογή του διαχειριστικού μέτρου της θήρευσης μόνο του αρσενικού.

Τα αναμενόμενα οφέλη από τη θήρα του φασιανού πρέπει να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς ώστε να αποτελέσουν το κίνητρο για τη διαχείριση του είδους. Συγκεκριμένα πρέπει:
α) να επιδιώκεται η έναρξη της θήρας όσο το δυνατόν νωρίτερα το φθινόπωρο και αφότου έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του φτερώματος του αρσενικού,
β) να επιτρέπεται η θήρα ορισμένες ημέρες της εβδομάδα και εάν υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού να ρυθμίζεται η προσέλευση των κυνηγών
γ) να λαμβάνεται μέριμνα ώστε η κάρπωση να ολοκληρώνεται στις αρχές του χειμώνα και
δ) οι χωρικές απαγορεύσεις θήρας να εφαρμόζονται με σκοπό την προστασία των πληθυσμών του φασιανού και όχι τη διαχείριση της θήρας του όπως γίνεται σήμερα.

Το επόμενο συνέδριο θα γίνει το 2006 στην Καστοριά με θέμα Βιώσιμη Ανάπτυξη και Προστασία Περιβάλλοντος.