Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ, ΚΑΝΑΡΗ 22-24
Τηλ: 2610-361.671, 672, Fax: 346.614
www.kynomp.gr Ε-mail: kynomp@hol.gr

Πάτρα, 27/9/2005

Δελτίο Τύπου

Η Γρίπη των πτηνών, μία ενδεχόμενη απειλή προ των πυλών...

Είμαστε πλέον κοντά σε μια ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων της γρίπης των πτηνών και στην χώρα μας αφού είδη παρουσιάστηκαν φαινόμενα στην γειτονική μας Τουρκία και στον μεταναστευτικό διάδρομο που ξεκινάει από την Σιβηρία περνάει από την Ρουμανία και καταλήγει στην χώρα μας.

Η Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από σύσκεψη με αντικείμενο την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Διερεύνησης και Επιτήρησης της Γρίπης των πτηνών και συντονισμό της συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων στο Εθνικό αυτό πρόγραμμα, περιέλαβε με συγκεκριμένο και πολύ σημαντικό ρόλο τις Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Ο ρόλος αυτός που ίσως είναι και ο σημαντικότερος στην φάση αυτή, μέσω των Κυνηγετικών Οργανώσεων, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και των κυνηγών, αποτελεί τον κύριο, αν όχι τον μοναδικό δειγματολήπτη άγριων αποδημητικών πτηνών μέσω της κυνηγετικής δραστηριότητας. Και αυτό διότι τα μεταναστευτικά είδη μπορούν να αποτελούν φορείς της γρίπης των πτηνών. Αποδεικνύεται από τα στοιχεία των ειδικών ερευνητικών κέντρων και από τις επιδημιολογικές έρευνες ότι πρωταρχικός ξενιστής των ιών της γρίπης είναι οι πάπιες, άγριες ή εκτρεφόμενες και γενικότερα τα υδρόβια και τα παρυδάτια αποδημητικά πουλιά (χηνόμορφα) καθώς και διάφορα θαλασσοπούλια (χαραδριόμορφα) τα οποία επίσης μπορεί να είναι φορείς του ιού και μπορούν να έρθουν σε επαφή με οικόσιτα πουλερικά για να τον μεταδώσουν. Βεβαίως δεν έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη του ιού σε όλα τα μεταναστευτικά είδη όπως είναι η μπεκάτσα, η φάσσα, το τρυγόνι, το ορτύκι και οι τσίχλες. Ομάδα υψηλού κινδύνου στον ιό της γρίπης θεωρούνται τα θηρεύσιμα παρυδάτια είδη που μπορούν να σιτιστούν μαζί με τα οικόσιτα έτσι ώστε αν αποτελούν φορείς να μεταδώσουν τον ιό. Σημειώνουμε ότι οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες αποφαίνονται ότι ο ιός θανατώνεται σε θερμοκρασία πάνω των 70ο C.

Είναι σαφές ότι η διερεύνηση της ύπαρξης ή όχι του ιού αποτελεί προϋπόθεση επιτυχούς και κυρίως έγκαιρης αντιμετώπισης του πιθανού προβλήματος.

Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις μετά από την συνεργασία με την Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής κατάρτισαν πρόγραμμα παρακολούθησης και συλλογής δειγμάτων με τη βοήθεια των θηροφυλάκων και των κυνηγών, βάση του οποίου θα γίνει συλλογή 1.000 ατόμων άγριων μεταναστευτικών πτηνών και παράδοσή τους για εξέταση από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες κατά Νομό, καλύπτοντας τους υγροβιότοπους στους οποίους εμφανίζονται συγκεντρώσεις αυτών των πτηνών προσδιορίζοντας και τον επιθυμητό στόχο κατά είδος, μήνα και περιοχή.

Όλοι οι Θηροφύλακες των Ομοσπονδιών καθώς και οι κυνηγοί που δραστηριοποιούνται νόμιμα σε υγροτόπους ή μικρολίμνες που αποτελούν μεταναστευτικούς διαδρόμους, θα πρέπει να επαγρυπνούν και σε περίπτωση που διαπιστωθούν νεκρά ή άρρωστα πτηνά, ιδίως σε μεγάλους αριθμούς, που δίνουν την εικόνα λοιμώδους νοσήματος (καταβεβλημένα, αδύναμα, με εκκρίματα στη μύτη), θα πρέπει να ειδοποιηθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής για να συλλέξει η ίδια τα πτηνά και σαφώς να μην έρθουν οι κυνηγοί ή οι θηροφύλακες σε επαφή με τα πτηνά αυτά.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου ήδη έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα περισυλλογής δειγμάτων από θηρεύσιμα πτηνά και βρίσκεται σε συνεργασία με την Δ/νση Κτηνιατρικής για την προώθηση των δειγμάτων για εργαστηριακό έλεγχο. Καλό θα ήταν όμως και οι κυνηγοί οι οποίοι όπως αναφέραμε είναι οι μόνοι που έχουν την δυνατότητα εξασφάλισης και παράδοσης δειγμάτων και δραστηριοποιούνται σε υγροτοπικά συμπλέγματα να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή διαθέτοντας έναν μικρό αριθμό από τα θηράματα στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για περαιτέρω έλεγχο.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τον πρώτο λόγο έχει η πρόληψη. Όσο για την κατανάλωση των θηραμάτων, αν και δεν έχει διαπιστωθεί διάδοση της ασθένειας μέσω της τροφικής αλυσίδας, καλό είναι να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στη διαχείριση και προετοιμασία των τροφίμων: καλό ψήσιμο των πουλερικών και των αυγών σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70ο C (θερμοκρασία θανάτωσης του ιού), προσεκτικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό όλων των επιφανειών και του εξοπλισμού που έρχεται σε επαφή με το ωμό κρέας.

Ευτυχώς μέχρι σήμερα ο ιός της γρίπης δεν μπορεί να διαδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο όμως κάτι τέτοιο όσο ο ιός διαδίδεται μεταξύ πτηνών και ζώων δεν μπορεί δυστυχώς να αποκλεισθεί στο μέλλον.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, είμαστε ακόμη στο στάδιο της έρευνας και λήψης δειγμάτων και μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί ούτε ένα περιστατικό στον Ελλαδικό χώρο που θα μπορούσε να μας ανησυχήσει έστω και στο ελάχιστο.
Ο Πρόεδρος
α.α

Mαρκόπουλος Κωνσταντίνος
Ο Γ. Γραμματέας


Κανελλόπουλος Νικόλαος