ΣΤ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Εθν.Αντιστάσεως 173-175, Τ.Κ: 55134
ΤΗΛ. (2310) 477.128-9, FAX: 475.301, 473.863
www.hunters.gr e-mail: hunters@hunters.gr


Δελτίο Τύπου

Σύνδεση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας με τις ανάγκες της δασικής πράξης.
Μια πρωτοβουλία του Τμ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

Η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος αποτελεί μία από τις αρχαιότερες (1927) Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρέχοντας γνώση σε θέματα προστασίας και διαχείρισης και ανάπτυξης χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων, όπως είναι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις (φυσικοί βοσκότοποι), που καλύπτουν περίπου το 60% της συνολικής έκτασης της χώρας μας.

Οι φοιτητές δασολογίας αποκτούν σε βάθος ένα μεγάλο εύρος γνώσεων ώστε να καταστούν χρήσιμα στελέχη για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι εφαρμόζουν στην πράξη τις αρχές της δασολογικής επιστήμης και διαμορφώνουν τη δασική πολιτική στην Ελλάδα.

Η σύνδεση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας με τις ανάγκες της πράξης αποτελεί προτεραιότητα για την παροχή εκσυγχρονισμένης και πολύπλευρης γνώσης. Για το σκοπό αυτό, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Αναστάσιου Νάστη, την Παρακευή 14 Οκτωβρίου 2005, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των μελών ΔΕΠ της Σχολής Δ.Φ.Π., με Δασολόγους εκπροσώπους του ΕΘΙΑΓΕ (ΙΔΕΘ), της Δ/νσης Δασών Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, της Δ/νσης Δασών Θεσ/νίκης, της Δ/νσης Αναδασώσεων Θεσ/νίκης, του Δασαρχείου Θεσ/νίκης, του ΓΕΩΤΕΕ, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης και τους ιδιώτες δασολόγους.

Μέσα από τις προτάσεις των φορέων δρομολογήθηκε η σύνδεση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας με τις αυξημένες σημερινές απαιτήσεις άσκησης της δασοπονίας πολλαπλών σκοπών (παραγωγή ξύλου, νερού, βοσκήσιμης ύλης, μελιού, προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων, προστασία από διαβρώσεις και πλημμύρες, προσφορά αναψυχής, βιοποικιλότητα, απογραφή, δασικό κτηματολόγιο, εφαρμογή συνεχούς ελέγχου με αεροφωτογραφίες κ.ά.).

Υπενθυμίζεται πως σήμερα λειτουργούν στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος 18 εργαστήρια, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα για τη αειφορική διαχείριση των δασικών και άλλων οικοσυστημάτων.