Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ, ΚΑΝΑΡΗ 22-24
Τηλ: 2610-361.671, 672, Fax: 346.614
www.kynomp.gr
Ε-mail: kynomp@hol.gr
Πάτρα, 3/3/2006
Δελτίο Τύπου
«Ήρθε το τέλος» της Φετινής Κυνηγετικής Περιόδου.
Αλλη μια κυνηγετική χρονιά τελείωσε, επιφυλάσσοντας μας ανεπανάληπτες στιγμές κατά τις κυνηγετικές εξορμήσεις και αποδράσεις μας από την καθημερινότητα.
Ωστόσο το τεράστιο έργο μας συνεχίζεται καθώς οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και οι Έλληνες κυνηγοί θωρακίζονται με τα επιστημονικά στοιχεία που ποτέ δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα υλοποιούν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα βελτίωσης των βιοτόπων του θηράματος.
Τρία κολοσσιαία προγράμματα έχουν ήδη δρομολογηθεί και είναι τα εξής:
1. Πρόγραμμα προσδιορισμού του χρόνου μετανάστευσης των θηρευσίμων στην Ελλάδα μεταναστευτικών ειδών πτηνών, που διαχειμάζουν ή σταθμεύουν στη χώρα μας, από και προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους καθώς και οι παράγοντες που επιδρούν σ'αυτή.
Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με την συμμετοχή Διεθνών Ερευνητικών Ιδρυμάτων παγκόσμιας εμβέλειας, 38 παρατηρητές κατάλληλα εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι, σε 22 βιότοπους της χώρας μας, την ίδια μέρα και ώρα και για 10 μήνες τον χρόνο παρακολουθούν και καταγράφουν τα μεταναστευτικά είδη.
Η αναγκαιότητα πραγματοποίησης ενός τόσο μεγάλου προγράμματος που πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις προέκυψε από την απραξία επί σειρά ετών των αρμοδίων φορέων της πολιτείας να προμηθεύσουν τις υπηρεσίες της Ευρώπης με αξιόπιστα στοιχεία που αφορούν τη μετανάστευση των πτηνών στην Ελλάδα. Αναγκαιότητα την οποία αναγνώρισαν με μεγάλη υπευθυνότητα οι Έλληνες κυνηγοί και δέχθηκαν αγόγγυστα την αύξηση των εισφορών κατά την περσινή χρονιά με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν τα αναγκαία ποσά για την υλοποίηση αυτού αλλά και των άλλων πρωτοπόρων προγραμμάτων που ακολουθούν.
2. «ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ» Πρόγραμμα προσδιορισμού της σχετικής αφθονίας των θηραματικών ειδών στην Ελλάδα μέσω της κυνηγετικής κάρπωσης. Το πρόγραμμα συνίσταται στη λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών τα οποία πρόθυμα οι Έλληνες Κυνηγοί παραδίδουν κατά τον έλεγχό τους στους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων με σκοπό την δημιουργία ηλεκτρονικής τράπεζας δεδομένων που θα μας επιτρέπει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και πληροφοριών για το κυνήγι στη χώρα μας.
3. Βελτίωση των βιοτόπων και ενίσχυση των θηραμάτων στην Ελλάδα.
Η εξασφάλιση των βασικών προϋποθέσεων διαβίωσης και ανάπτυξης των φυσικών θηραματικών πληθυσμών της χώρας μας καθώς και ο εμπλουτισμός ή επανεισαγωγή θηραμάτων όπου κρίνεται αναγκαίο είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το όλο πρόγραμμα. Με δεδομένη την υποβάθμιση που υφίστανται καθημερινώς οι βιότοποι της χώρας μας, γεγονός που έχει επιδράσει αρνητικά τόσο στο οικοσύστημα όσο και στην ποιότητα ζωής μας, η αναγκαιότητα της εκτεταμένης χρήσης του προγράμματος είναι οφθαλμοφανής.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου στα πλαίσια επίτευξης του προγράμματος έχει δώσει την κατεύθυνση στους Κυνηγετικούς Συλλόγους της περιφέρειάς της μέσα από την ανάλυση των στόχων του και των τεχνικών λεπτομερειών και δράσεών του προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιλεχθούν οι κατάλληλες τοποθεσίες και να συνταχθούν άμεσα τα διαχειριστικά σχέδια βελτίωσης βιοτόπων. Συνέχεια λοιπόν των επιτόπιων μελετών των προς επιλογή εκτάσεων και την έρευνα για την καταλληλότητά τους σε συσχέτιση με την βιοποικιλότητα, την βιοχωρητικότητα και γενικότερα τις οικολογικές παραμέτρους που συνθέτουν το μωσαϊκό εκάστης περιοχής, θα δρομολογηθούν και θα υλοποιηθούν τα αντίστοιχα έργα που περιλαμβάνουν: καλλιέργειες εγκαταλελειμμένων αγρών με σπορές και εγκατάσταση φυσικών φραχτών, κατασκευή υδατοδεξαμενών, ποτιστρών και ταϊστρών, κατασκευή πυρήνων προσαρμογής των προς απελευθέρωση θηραμάτων των εκτροφείων των Κυνηγετικών Οργανώσεων καθώς επίσης και διαχειριστικά μέτρα των προς βελτίωση περιοχών όπως είναι η φύλαξη με το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, η απαγόρευση αρνητικών δράσεων κ.α. που θα κριθούν απαραίτητα για την λειτουργία του όλου προγράμματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ως βασικός στόχος έχει τεθεί η ανάπτυξη και η εισαγωγή του φασιανού στην Πελοπόννησο και για το θέμα αυτό αν και έχει ζητηθεί επανειλημμένως από την πολιτεία η επαναξιολόγηση και αναδιοργάνωση των ήδη πεπαλαιωμένων και αναποτελεσματικών για τον σκοπό που υφίστανται Καταφυγίων Αγριας Ζωής δυστυχώς η στείρα πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αντί να αντιληφθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τον ρόλο της, απέναντι στην νέα εποχή των τεράστιων περιβαλλοντολογικών μεταβολών σε όλο τον πλανήτη, στέκεται αμέτοχη, ακολουθώντας την πεπατημένη χρόνων και «σφυρίζει» αδιάφορα ενώπιον του τεράστιου αυτού πρωτοπόρου έργου των Κυνηγετικών Οργανώσεων που αποτελεί αποκλειστική δαπάνη των κυνηγών-μελών τους, αυξάνοντας τα προβλήματα και όχι επιλύοντας αυτά, ως οφείλει, παρακωλύοντας την όλη διαδικασία.
Ο κος Μαρκόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τα παραπάνω προγράμματα αποτελούν το «στοίχημα» της νέας χρονιάς αλλά και των ετών που έπονται, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και οι κυνηγοί μέλη τους, μιας και τα προγράμματα αυτά, τριετής διάρκειας, απαρτίζουν το «οπλοστάσιο» μας τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και θα πρέπει όλοι εμείς που τα χρηματοδοτούμε από το υστέρημά μας να τα αγκαλιάσουμε και να έχουν την πλήρη συμμετοχή και υποστήριξή μας προκειμένου να επιτύχουμε.»
Το κυνήγι αποτελεί μια σύγχρονη δραστηριότητα μέσα από την οποία ο άνθρωπος κυνηγός βάζει τα θεμέλια της διαχείρισης, προστασίας και αξιοποίησης του Φυσικού μας Περιβάλλοντος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και οι συνεργάτες της εύχονται σε όλους καλή δύναμη και πάνω απ΄ όλα υγεία, εν΄ όψει και της καινούργιας κυνηγετικής περιόδου κάνοντας αυτοσκοπό τον σεβασμό και την αγάπη μας για την Ελληνική φύση και το παραδοσιακό κυνήγι να γίνουν συνείδηση και αναφαίρετη ιδιοκτησία από τα παιδιά μας.
Ο Πρόεδρος α.α Mαρκόπουλος Κωνσταντίνος |
Ο Γ. Γραμματέας Κανελλόπουλος Νικόλαος |