Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ, ΚΑΝΑΡΗ 22-24
Τηλ: 2610-361.671, 672, Fax: 346.614
www.kynomp.gr
Ε-mail: kynomp@hol.gr
Πάτρα, 20/6/2006
Δελτίο Τύπου
Ιστορική συμφωνία
Κυνηγών - Φορέα Διαχείρισης - Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
για το Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα - Μουστού
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου με την συνεργασία του Κυνηγετικού Συλλόγου Αστρους έπειτα από μία μακρόχρονη και συστηματική προσπάθεια συνέβαλαν επιτυχώς στην ομόφωνη αποδοχή άσκησης της κυνηγετικής δραστηριότητας στην περιοχή του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα - Μουστού, έκτασης 500.000 στρεμμάτων που εκτείνεται στους Νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας. Μιας αποδοχής τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από την πλευρά του Φορέα Διαχείρισης του Οικολογικού Πάρκου αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η πρώτη δυστυχώς αντίληψη για την λειτουργία του Οικολογικού Πάρκου ήταν η πλήρη απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας με σκεπτικό τα στενά πλαίσια των οικολογούντων που θεωρούν ότι ο κυνηγός δεν είναι λάτρης της φύσης αλλά μία αρνητική επίπτωση που θα ενοχλούσε τους περιπατητές «οικοτουρίστες», που επιφέρει καταστροφές και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και έτσι δεν θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της ανάπτυξης ενός Πάρκου Οικολογικού χαρακτήρα.
Ένας μαραθώνιος δρόμος συζητήσεων, ανταλλαγής απόψεων, συνεχόμενων προσπαθειών και γενικότερων παρεμβάσεων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες αρχής γενομένης το 2000 ανέτρεψαν την ελλειπτικότητα και ασάφεια της πρότασης ίδρυσης του Οικολογικού Πάρκου όπου σημαντικά στοιχεία ανθρώπινων δραστηριοτήτων έμπαιναν στο περιθώριο. Η παρουσίαση των επιστημονικά τεκμηριωμένων στοιχείων, από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Aστρους, που αφορούν την κυνηγετική δραστηριότητα σε σχέση με το περιβάλλον αλλά και τα οικολογικά πάρκα ειδικότερα και περιλαμβάνουν μέτρα προστασίας, ενέργειες και έργα βελτίωσης των βιοτόπων, εμπλουτισμούς περιοχών με θηράματα, θηροφύλαξη, αναδασώσεις, καλλιέργειες και άλλα καθώς και τα οικονομικά μεγέθη που συνεισφέρει στην περιοχή το κυνήγι διαφοροποίησαν εντελώς το προηγούμενο σκηνικό.
Οι κυνηγοί αποτελούν ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για την περιοχή που ασκούν την δραστηριότητά τους και συνάμα συμβάλουν στην τουριστική ανάδειξή της αφού σε συνδυασμό με την θηρευτική κάρπωση κάθε χρονιάς σε αυτήν φιλοξενούνται αρκετοί κυνηγοί από τις όμορες αλλά και τις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδας. Η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας που έχει ως βάση της το περιβάλλον θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το πλήθος των δράσεων που ασκούνται σε αυτήν, όχι να αποστειρώνεται αλλά να διαχειρίζεται ορθολογικά. Η αρμονική συνύπαρξη και η συμμετοχή όλων στο περιβάλλον είναι ο συνδετικός κρίκος για την επίτευξη τόσο της αειφορίας και προστασίας του όσο και της οικονομικής υποστήριξης και αναβάθμισής του.
Σημαντική και καθοριστική ήταν η θέση του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης κου Χατζηγιάννη Γεώργιου ο οποίος μετά τις συνεχείς επαφές που είχαμε αντελήφθη την ορθότητα των απόψεων των Κυνηγετικών Οργανώσεων και συνέβαλε τα μέγιστα στην τελική διαμόρφωση της προς υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν η εξ ολοκλήρου τροποποίηση της ένατης υποπαραγράφου της προγενέστερης πρότασης για την ίδρυση του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα - Μουστού η οποία ανέφερε ότι: στις περιοχές Προστασίας της Φύσης δεν επιτρέπεται το κυνήγι, αλλά κατ' εξαίρεση επιτρέπεται για τη διαχείριση της άγριας πανίδας εφόσον προβλέπεται στον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που προβλέπονται σ' αυτόν.
Η παραπάνω παράγραφος διαγράφεται στο σύνολό της και η νέα πρόταση αναφέρει ότι «Η ρύθμιση του κυνηγίου γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας περί θήρας», ενώ προτείνεται στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, μέσω διαχειριστικής μελέτης η απαγόρευση της θήρας στις κορυφές Μικρή Τούρλα (υψόμετρο 1.800 μέτρα) και Μεγάλη Τούρλα (υψόμετρο 1.934 μέτρα). Με δεδομένο τις προγενέστερες πραγματοποιηθείσες διαβουλεύσεις η πρόταση του Φορέα Διαχείρισης συμφωνεί τελικά με τις θέσεις της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και της Κυνηγετικής Οικογένειας γενικότερα. Επιπλέον το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αποδέχθηκε στο σύνολό της την πρόταση καθώς και την απέστειλε για νομοθετικό έλεγχο και συγκρότηση του τελικού σχεδίου της Κ.Υ.Α. προκειμένου να ακολουθήσει το στάδιο υπογραφών και έγκρισή της. Εξάλλου είναι πλέον γνωστές και οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν τα Οικολογικά Πάρκα να διαχειρίζονται ταυτόχρονα με τις ανθρώπινες δράσεις τις οποίες περιλαμβάνουν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Επίτροπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Περιβάλλοντος κου Δήμα στην Διάσκεψη των Αθηνών όπου αναφέρει: «Τα πάρκα γίνονται για να προσφέρουν στον άνθρωπο και όχι να στερούν δράσεις, όταν μάλιστα αυτές διέπονται από ορθολογικά στοιχεία και πνεύμα διαχείρισης».
Η κυνηγετική δραστηριότητα, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, είναι απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον και αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο για την προστασία του, την αναβάθμισή του και για την ορθολογική διαχείρισή του. Όταν βέβαια αναχθεί και σε οικονομική δραστηριότητα είναι δεδομένη η καθοριστική της συμβολή και στην βιωσιμότητα και στην ανταγωνιστικότητα της περιοχής που την προσφέρει. Δεν είναι λοιπόν ορθό, με ελαφρά την καρδία, να επιλέγουμε τον αποκλεισμό του κυνηγίου αλλά και των άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, (κτηνοτρόφων, γεωργών, υλοτόμων, μελισσοκόμων, κ.α.) στις προστατευόμενες περιοχές και στο περιβάλλον γενικότερα, παρόλο που επί αιώνες ασκούνται σε αυτό, χωρίς να έχουμε εκ των προτέρων εξετάσει τον συσχετισμό τους. Η μέχρι τώρα δοκιμή στην πράξη σε διεθνές και εθνικό επίπεδο έχει αποδείξει ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και εάν θέλουμε να βρούμε τον στόχο θα πρέπει με σωστή διαχείριση να επιδιώκουμε την αλληλεπικουρική τους σύμπραξη που θα διασφαλίσει την κληρονομιά μας και για τις επερχόμενες γενιές.
Εν τέλει, στην ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αστρος από τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα - Υγροτόπου Μουστού το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Ιουνίου 2006 με θέμα «Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα- Μουστού - Μία πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης στην Ανατολική Πελοπόννησο» συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η ανάπτυξη και ο τρόπος διαχείρισης του Οικολογικού Πάρκου. Επίσης στο στρογγυλό τραπέζι με την συμμετοχή του Προέδρου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κου Μαρκόπουλου Κων/νου αναπτύχθηκαν οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου των κυνηγών και των φορέων της περιοχής σχετικά με τις Οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή του Οικολογικού Πάρκου, κλείνοντας έτσι μετά από σειρά ετών την διαδικασία για τον καθορισμό των βασικών αρχών λειτουργίας του.
Ευελπιστούμε ότι η περίπτωση του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα - Μουστού θα είναι η αφετηρία για ανάλογη αντιμετώπιση και των υπόλοιπων προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Φύση 2000, που αποτελούν το 19,5% της χερσαίας επιφάνειας της χώρας μας και ξεπερνούν το 25% αν συμπεριλάβουμε και τις αμιγώς θαλάσσιες. Σε μία τόσο μεγάλη εδαφική έκταση είναι αρκετά δύσκολο έως αδύνατο να παραμερίσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα εάν μάλιστα στόχος μας είναι η επίτευξη της ουσιώδης προστασίας και αειφορίας του φυσικού μας περιβάλλοντος. Ενώ, λειτουργώντας στην κατεύθυνση του μοντέλου της συνδιαχείρισης και με βασικό συστατικό την κοινή αποδοχή τόσο από τους φορείς όσο και την τοπική κοινωνία αναμφισβήτητα κάνουμε το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς την επιτυχία που είναι η θετική ανταπόκριση από όλους.
Ο Πρόεδρος Mαρκόπουλος Κωνσταντίνος |
Ο Γ. Γραμματέας Κανελλόπουλος Νικόλαος |