Δ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΔΟΣ: ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 ΑΘΗΝΑ - Τ.Κ.10563
ΤΗΛ: 210.32.31.212, 210.32.32.616, FAX: 210.32.57.593
e-mail:dkose@otenet.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και να συγχαρεί δημόσια τόσο τους διαπρεπείς συνεργάτες της από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, όσο και το μόνιμο επιστημονικό προσωπικό της, για την εξαιρετική παρουσία τους και την επιτυχημένη εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον του «3ου Συνεδρίου για την Οικολογία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας», που από κοινού οργάνωσαν η Ελληνική Οικολογική Εταιρία και η Ελληνική Ζωολογική Εταιρία στα Ιωάννινα (16-19 Νοεμβρίου).
Ο ίδιος φυσικά δημόσιος έπαινος αξίζει σε όλους τους επιστήμονες των ελληνικών κυνηγετικών οργανώσεων (ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ, κ.α) που παρέστησαν και συμμετείχαν με εργασίες και παρεμβάσεις τους στο συνέδριο, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελούν σήμερα τους σημαντικότερους εταίρους μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της κυνηγετικής δραστηριότητας και την ορθολογική διαχείριση της φύσης και της άγριας ζωής.
Είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική και διαχειριστική υπόσταση των κυνηγετικών οργανώσεων, είχε την ευκαιρία να εκφρασθεί, να επιβεβαιωθεί και σε κάποιες περιπτώσεις να ΄΄αναμετρηθεί΄΄, με φόντο το περιβάλλον ενός φόρουμ στο οποίο συμμετείχαν και όλες σχεδόν οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.
Η Δ΄ΚΟΣΕ προσήλθε στο συνέδριο με μια άρτια προετοιμασμένη ομάδα επιστημονικών συνεργατών της, οι εργασίες και οι μελέτες των οποίων προκάλεσαν αίσθηση και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συνέδρων, καθώς αφορούσαν …το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα των αρπάγων και της επίδρασης τους στα μεσογειακά οικοσυστήματα.
Με τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας μας, η αρπακτικότητα της αλεπούς και του πετροκούναβου στα είδη της άγριας πανίδας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τριετούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ Χ. Βλάχο.
Στο συνέδριο των Ιωαννίνων ο κ Βλάχος τεκμηρίωσε με αδιάσειστα στοιχεία ότι ο λαγός εμφανίζεται σε ποσοστό 31,05% στο στομαχικό περιεχόμενο των αλεπούδων που αναλύθηκαν, ενώ αρνητική επίδραση φαίνεται να ασκεί και στην πτηνοπανίδα, καθώς η παρουσία πουλιών στο στομαχικό περιεχόμενο της αλεπούς ανέρχεται στο 19,17%.
Από την ανάλυση των στοιχείων που συλλέχθηκαν μέσα στην τριετία προέκυψε ότι στην Ελλάδα, η αρπακτικότητα της αλεπούς στο λαγό είναι από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη!
Τα ίδια στοιχεία καταγράφουν ότι η ΄΄πειραματική΄΄ μείωση του πληθυσμού της αλεπούς σε χαμηλότερα επίπεδα, προκαλεί άμεση αύξηση του πληθυσμού του λαγού
Η μελέτη συστήνει τον διαρκή έλεγχο του πληθυσμού της αλεπούς σε μεγάλη έκταση, με ταυτόχρονη βελτίωση των βιοτόπων.
Επίσης, ως υψηλή προσδιορίζεται και η αρπακτικότητα του πετροκούναβου στην πτηνοπανίδα, αφού το αντίστοιχο ποσοστό στο στομαχικό τους περιεχόμενο ανέρχεται σε 17,17%.