ΣΤ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Εθν.Αντιστάσεως 173-175, Τ.Κ: 55134
ΤΗΛ. (2310) 477.128-9, FAX: 475.301, 473.863
www.hunters.gr e-mail: hunters@hunters.gr


Δελτίο Τύπου

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Συμμετοχή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης με δύο ανακοινώσεις

Συμπόσιο της IUCN καταδεικνύει τη σημασία του κυνηγιού
για τη διατήρηση της φύσης και την ανάπτυξη της υπαίθρου

Συμπόσιο με τίτλο "το κυνήγι, η διατήρηση και η ανάπτυξη της υπαίθρου: επιστήμη και πράξη" οργανώθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και το παρακολούθησαν πάνω από 200 επιστήμονες στις 12 & 13/10/2006 σε αίθουσα της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου. Στην έναρξη του συμποσίου ο Jon Hutton πρόεδρος της επιτροπής της IUCN για την αειφορική χρήση είπε ότι: «αυτή η συνεδρίαση δημιουργεί νέο επιστημονικό πεδίο επειδή για πρώτη φορά έχουμε συγκεντρώσει μαζί τους ειδικούς επιστήμονες, τους εμπειρογνώμονες και τους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο για να εξετάσουμε σε βάθος τη συμβολή που έχει το κυνήγι στη διατήρηση της φύσης και στην ανάπτυξη της υπαίθρου».

Κύρια αντικείμενα των παρουσιάσεων ήταν οι πρωτοβουλίες διάσημων κυνηγών για την προστασία της άγριας πανίδας, τα περιφερειακά συστήματα διαχείρισης της θήρας από τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αφρική, οι έρευνες για την επίδραση του κυνηγίου στη δυναμική των πληθυσμών των θηραμάτων και οι αλληλεπιδράσεις της διαχείρισης του κυνηγίου και της αγροτικής πολιτικής. Οι περιπτωσιολογικές μελέτες κατέδειξαν πώς το κυνήγι όταν πραγματοποιείται υπό επιστημονική παρακολούθηση και όταν λαμβάνει υπόψη την τοπική κοινωνία συμβάλει στη διατήρηση της φύσης. Τέτοια παραδείγματα είναι η ανάκαμψη των πληθυσμών του βίσωνα στο Yukon των ΗΠΑ, του αγριοκάτσικου Markhor και του αγριοπρόβατου Urial στο Πακιστάν και η παροχή κινήτρων για την αναγέννηση του πάρκου των λιμνών Mburo στην Ουγκάντα.

Παρουσιάστηκαν όμως και περιπτώσεις κακής διαχείρισης ή ληστρικής εκμετάλλευσης όπως είναι η υπερθήρευση της αντιλόπης στην Αφρική και η δωροδοκία προσώπων που αποτρέπουν να διατεθούν τα έσοδα από το κυνήγι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ανάγκη ορθής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα ήταν ένα θέμα που εκφράστηκε από πολλούς ομιλητές.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσίαση σύγχρονων προσεγγίσεων στη βελτίωση της διαχείρισης του κυνηγιού με τον καθορισμό αρχών, οδηγιών, κριτηρίων και δεικτών για την πιστοποίηση του αειφορικού κυνηγίου στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα εξετάστηκε η δυνατότητα πιστοποίησης του κυνηγίου σε τοπικό επίπεδο στα πλαίσια των Διαχειριστικών Σχεδίων των Δασών, πάντως υποστηρίχθηκε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί κάτι πολύ πιο απλό.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας & Θράκης συμμετείχε στο συμπόσιο με τον θηραματολόγο Χρήστο Σώκο όπου πραγματοποίησε δύο ανακοινώσεις:

· C.K. Sokos , P.K. Birtsas and N.D. Hasanagas. Hellenic hunting philosophy: its importance for hunting managers. Πρόκειται για μια εργασία που αναλύει την Ελληνική κυνηγετική φιλοσοφία διαμέσου των αιώνων και τη σημασία που έχει για τη λήψη των αποφάσεων για το κυνήγι.

· N.D. Hasanagas, C.K. Sokos and P.K. Birtsas. The pedagogic influence of a hunting association. Στην εργασία αυτή αναλύεται το έργο που μπορεί να επιτελέσει μια κυνηγετική οργάνωση στη διαπαιδαγώγηση των νέων.

Στις τελικές παρατηρήσεις του συμποσίου ειπώθηκε πως «το πάθος για τη διατήρηση της φύσης ενώνει σε ένα κοινό σκοπό τον καθένα που συμμετείχε σε αυτήν την συνεδρίαση».


Σ.Σ: Η Ομοσπονδία μας έστειλε και φωτογραφίες, τις οποίες για τεχνικούς λόγους δεν δημοσιεύουμε εδώ.