Γ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ: ΠΑΤΡΑ, ΚΑΝΑΡΗ 22-24
Τηλ: 2610-361.671, 672, Fax: 346.614
www.kynomp.gr Ε-mail: kynomp@hol.gr

Πάτρα, 14/02/2007

Δελτίο Τύπου

Αετογερακίνα βρήκε καταφύγιο στην
Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου



Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου ύστερα από την πληροφορία που έλαβε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κάτω Αχαΐας από κυνηγό της περιοχής περισυνέλλεξε, με την συνδρομή του Συλλόγου και του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα Πετρόπουλου Φώτη, την αετογερακίνα η οποία ευρέθη εξαντλημένη και ανήμπορη να πετάξει.

Η αετογερακίνα μετακομίστηκε άμεσα στο ιατρείο του κτηνίατρου κου Παπαγιαννόπουλου Άγγελου προκειμένου να εξεταστεί και να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που ενδεχομένως να ήταν τραυματισμένη. Ύστερα από τον λεπτομερή έλεγχο δεν εντοπίστηκε καμία πληγή στο σώμα και στα φτερά του πτηνού καθώς επίσης και κανένα πρόβλημα στην σκελετική του δομή όπου δεν διαπιστώθηκε σπάσιμο ή ράγισμα των οστών. Σύμφωνα με την γνωμάτευση του κτηνίατρου είναι πολύ πιθανόν η αετογερακίνα να προσβλήθηκε από κάποιον ιό ή να υπέστη τροφική δηλητηρίαση ίσως και τοξική λόγω των διατροφικών της συνηθειών. Η αετογερακίνα τρέφεται με μέσου-μικρού μεγέθους θηλαστικά, μεγάλα έντομα και εδαφόβια πτηνά μέχρι μεγέθους φασιανού, ενώ τον χειμώνα τρέφεται και με ψοφίμια. Είναι είδος μεταναστευτικό αλλά στη χώρα μας ζει μόνιμα και αποτελεί σύμφωνα με την Ελληνική και διεθνή νομοθεσία προστατευόμενο είδος.

Η αετογερακίνα προκειμένου να παρακολουθείται συνεχώς και να λάβει την απαιτούμενη φροντίδα, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του εκτροφείου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου όπου της χορηγείται μαζί με τροφή και νερό η συνιστάμενη φαρμακευτική αγωγή. Ευελπιστούμε ότι θα ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα επιστρέψει και πάλι στο φυσικό της περιβάλλον.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους της Κυνηγετικής Οικογένειας η οποία δραστηριοποιείται με πλήθος δράσεων σε αυτόν τον πολυπαθή τομέα. Η ίδρυση και λειτουργία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής η οποία «περιπολεί» ολόκληρη την Ελληνική ύπαιθρο, οι καλλιεργητικές επεμβάσεις, τα τεχνικά έργα όπως υδρομαστεύσεις, υδατοδεξαμενές, ταίστρες, κ.α., οι κλωβοί προσαρμογής θηραμάτων, οι ετήσιες απελευθερώσεις θηραμάτων, οι μελέτες για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων διαβίωσης της άγριας πανίδα, η συνδρομή στο έργο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η συμμετοχή των κυνηγετικών οργανώσεων στην πολιτική προστασία, αποτελούν μέρος από τον πολυδιάστατο ρόλο που οι κυνηγοί έχουν επωμιστεί, προσφέροντας ανιδιοτελώς χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση, στην κατεύθυνση της διαφύλαξης της φύσης και των βιοτόπων της άγριας πανίδας.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης η συνεισφορά των κυνηγετικών οργανώσεων στο τεράστιο πρόβλημα της γρίπης των πτηνών που παρατηρήθηκε τελευταία και απείλησε παγκοσμίως την ανθρωπότητα, όπου οι κυνηγοί ήταν οι μοναδικοί που προμήθευαν με δείγματα τις αρμόδιες υπηρεσίες θωρακίζοντας την χώρα μας στα πλαίσια της πρόληψης ενάντια στον κίνδυνο από έναν ενδεχόμενο άνευ προηγουμένου εφιάλτη.

Με δεδομένη την υποβάθμιση που υφίστανται καθημερινώς το οικοσύστημα, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην πυραμίδα της τροφική αλυσίδας, θέτοντας υπό εξαφάνιση είδη της άγριας πανίδας μας, με συνέπειες που κανείς μας δεν μπορεί να διανοηθεί, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων μας.

Ο Πρόεδρος


Mαρκόπουλος Κωνσταντίνος

Ο Γ. Γραμματέας


Κανελλόπουλος Νικόλαος

Σ.Σ: Η Ομοσπονδία μας έστειλε και φωτογραφίες, τις οποίες για τεχνικούς λόγους δεν δημοσιεύουμε εδώ.