ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΩΝ
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Αριστοτέλους 32 (κτίριο Ε.Κ.Θ. 4ος όροφος, γραφείο 6)
Τ.Κ. 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Fax.: 2310 757 086, Τηλ : 6974274068, Ε-mail: Pothko@yahoo.gr

Θεσσαλονίκη: 14/12/2009
Αριθμ. πρωτ.: 51

Προς τους αξιότιμους:
1. Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γεώργιο Παπανδρέου
2. Υπουργό και Υφυπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
3. Υπουργό και Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
4. Αρχηγούς και βουλευτές των Κομμάτων.
5. Σχετικοί φορείς.
Κοινοποίηση
· Ελληνικό λαό
· Μ.Μ.Ε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων, ως συνδικαλιστικό όργανο των εργαζόμενων ιδιωτικών φυλάκων θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων, οι μοναδικοί θηροφύλακες που υπηρετούν σήμερα στη χώρα, εν όψει της ιδιαίτερα αρνητικής εξέλιξης που αφορά τη διακοπή της κυνηγετικής περιόδου με απόφαση του Σ.τ.Ε., εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της και δηλώνει ότι συμπαρίσταται αμέριστα στις κυνηγετικές οργανώσεις και στους έλληνες κυνηγούς στο δίκαιο αίτημά τους για τη διασφάλιση επιτέλους από την Πολιτεία της απρόσκοπτης και επιστημονικά ορθά συνέχισης της κυνηγετικής δραστηριότητας.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη σχετίζεται με τον μονίμως άστοχο έως και ανύπαρκτο σχεδιασμό του Κράτους απέναντι σε μία πολύ σημαντική, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, δραστηριότητα.

Στην ίδια βάση εντάσσεται και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ιδιωτική Θηροφυλακή που λειτουργεί σε μόνιμη βάση και όλο το χρόνο από τις κυνηγετικές οργανώσεις της χώρας (Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, κλπ), στην οποία στην ουσία της έχει ανατεθεί από την Πολιτεία, σχεδόν αποκλειστικά, η εφαρμογή και τήρηση του νόμου για το κυνήγι, την προστασία των θηραμάτων – ειδών της άγριας πανίδας, των βιοτόπων τους και του φυσικού περιβάλλοντος, με την άσκηση αστυνομικών και ανακριτικών καθηκόντων. Πρόβλημα που επίσης οφείλεται στη στάση της πολιτικής ηγεσίας του τότε αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Ιούλιος 2009) η οποία εξέδωσε υπουργική απόφαση με πρωτοφανή και άδικο περιεχόμενο για το καθεστώς λειτουργίας των εργαζόμενων θηροφυλάκων (ιδιωτικών φυλάκων θήρας).

Τροφοδότης των προβλημάτων προσδιορίζεται το θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η θήρα στη χώρα μας και που ισχύει το ίδιο σχεδόν αυτούσιο από το 1968 (θεσπίστηκε με τον Αναγκαστικό Νόμο 525/1968 ΦΕΚ Α΄ 197) και το οποίο έχει καταστεί αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό ιδιαίτερα μετά από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. που έχουν συσσωρευτεί κατά καιρούς.

Ο νομοταγής κυνηγός είναι το ίδιο ευαίσθητος περιβαλλοντικά με όλους όσοι έχουν υιοθετήσει μία οικολογική στάση και δραστηριοποιούνται μέσα στις οικολογικές οργανώσεις, στην πραγματικότητα και οι δύο βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

Είναι χρέος της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας με τη στάση της να συμβάλλει ώστε όλες αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις να συστοιχηθούν και να αξιοποιηθούν προς όφελος του περιβάλλοντος και να σταματήσει πια να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται χωρίς σχεδιασμό, αποσπασματικά και μέσα από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αυτό επιβάλει το συμφέρον της φύσης και κατ΄ επέκταση η ορθά και επιστημονικά ασκούμενη θηρευτική διαδικασία και για το λόγο αυτό η Πολιτεία πρέπει άμεσα να επιλύσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του Σ.τ.Ε..

Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Ρετζέπης
Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Τριανταφυλλίδης