ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
Σωματείο Αναγνωρισμένο & Συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Μέλος Δ΄ΚΟΣΕ, Ετος Ιδρύσεως 1934
Χώρα Ανδρος 84500, Τηλ/fax: 22820.23312
E-Mail: info@ksandrou.gr   Web: www.ksandrou.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου ανακοινώνονται τα κάτωθι, κατά την χρονική περίοδο από 1η Μαρτίου 2010 έως 30 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα,

1) Στα πλαίσια ελέγχων θηροφυλακής,
Α) Μετά από τηλεφωνικό αίτημα κυνηγών της περιοχής «Καπαρίας» του δήμου Κορθίου Άνδρου προς τον πρόεδρο του Κ.Σ Άνδρου κ Κουτέλη Δημήτριο πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 8.00 στο κεντρικό καφενείο του χωριού με θέμα την θανάτωση αιγοπροβάτων από αδέσποτά σκυλιά.
Η αντιπροσωπεία του συλλόγου μας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την ισχύουσα νομοθεσία (ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3170 (ΦΕΚ Α΄ 191/29.7.2003)
Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις. Καθώς και για την ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 1 (ΦΕΚ Β΄ 1501/30.07.2008).
Τον σύλλογο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας.
Η συνάντηση έλαβε τέλος στις 9.00 περίπου.
Β) Στις 17 Μαρτίου 2010 με απόφαση του τριμελούς πρωτοδικείου Σύρου καταδικάστηκε ένα (1) άτομο κάτοικος Αθηνών σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και είκοσι ημερών με τριετής αναστολή καθώς και δέσμευση του όπλου, διότι την 31-10-2005 συνελήφθη από τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα κ Νικόλαο Κακλαμάνη να ασκεί παράνομη θήρα με την βοήθεια προβολέα στην περιοχή Φελλού του δήμου Υδρούσας Άνδρου.
Γ) Στις 31 Μαρτίου και ώρα 21:30 περίπου, κατά την πραγματοποίηση περιπολίας τής ομάδας θηροφυλακής στην περιοχή "Καμπανού" του δημοτικού διαμερίσματος "Καλλιβαρίου¨ του δήμου Υδρούσας Άνδρου, επανδρωμένη από τους, Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα Κακλαμάνη Νικόλαο, Πρόεδρο Κουτέλη Δημήτριο, Γενικό Γραμματέα Στυλιανό Παντελή, και μέλος Βαλμά Λάζαρο, εντοπίστηκε όχημα να πραγματοποιεί ανεξήγητες χαρακτηριστικότατες αργές κινήσεις ( Μέθοδο που χρησιμοποιούν οι λαθροθήρες ) επίσης κατά τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιούσε πανίσχυρο προβολέα με τον οποίο ανίχνευε τις πλαγιές του βουνού. Μετά από παρακολούθηση ελέχθη το όχημα στο οποίο δεν βρέθηκε τίποτα, ακολούθησε έρευνα στην περιοχή και πολύ κοντά στο σημείο ελέγχου του οχήματος βρέθηκε επιμελώς κριμένο ένα κυνηγετικό όπλο. Στην συνέχεια το όπλο κατασχέθηκε και κατατέθει μήνυση στους επιβαίνοντες του οχήματος.
Δ) Στις 11 Απριλίου και ώρα 20:40 περίπου, κατά την πραγματοποίηση περιπολίας τής ομάδας θηροφυλακής στην περιοχή "Ράχη" του δήμου Κορθίου Άνδρου, επανδρωμένη από τους, Πρόεδρο Κουτέλη Δημήτριο, Γενικό Γραμματέα Στυλιανό Παντελή, και μέλος Φιλιππίδη Νικόλαο, εντοπίστηκε εστία φωτιάς στο Όρος Πέταλο του Δήμου Άνδρου (απόσταση 10 χιλιομέτρων σε ευθεία) κατόπιν ακολούθησαν τηλεφωνήματα συμπολιτών μας προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με σκοπό την ενημέρωση για την ύπαρξη της εν λόγο φωτιάς. Στην συνέχεια ενημερώθηκαν τηλεφωνικά, το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Άνδρου και ο υπεύθυνος της ομάδας πυρόσβεσης του συλλόγου μας. Στις 21:30 περίπου η φωτιά περιορίστηκε αισθητά. Ως εκ τούτου δεν κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση την ομάδας Πυρόσβεσης του συλλόγου μας, ακολούθησε σχετική ενημέρωση του Πυροσβεστικού κλιμακίου.
Ε) Στις 15 Απριλίου και ώρα 19:30 περίπου κατά την περιπολία της ομάδας θηροφυλακής του συλλόγου μας επανδρωμένη από τους ομοσπονδιακό θηροφύλακα Νικόλαο Κακλαμάνη και Γενικό γραμματέα Παντελή Στυλιανό στην περιοχή Σκανδάλι του δημοτικού διαμερίσματος Μεσαριάς του Δήμου Άνδρου, εντοπίστηκε ογδοντάχρονος κτηνοτρόφος πρώην μέλος του συλλόγου μας, εντός της ιδιοκτησίας του να προσπαθεί να απεγκλωβίσει αμνοερίφιο το οποίο μετά από πτώση είχε εγκλωβιστεί σε χαβούζα (παραδοσιακή υπόγεια δεξαμενή με τούνελ). Αμέσως ενημερώθηκε η δεύτερη ομάδα της θηροφυλακής επανδρωμένη από τους Πρόεδρο Κουτέλη Δημήτριο και μέλος Βαλμά Λάζαρο, η οποία περιπολούσε σε άλλη περιοχή κοντά στην χώρα της Άνδρου, κατόπιν συνεννοήσεως έσπευσε στο σημείο με τον απαραίτητο εξοπλισμό ( φτυάρια, απόχη, σκάλα κτλ). Στις 20:10 περίπου ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο απεγκλωβισμός του αμνοεριφίου.
ΣΤ) Στις 28-4-2010, στις 21.09 το φορτηγό πλοίο NIIJORD με σημαία BELIZE εξέπεμψε SOS ενώ έπλεε έξω από την Άνδρο καθώς διέσχιζε το Κάβο Ντόρο. Στο πλοίο επέβαιναν 10 ναυτικοί όλοι αλλοδαποί. Το πλοίο είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης βόρεια του ακρωτηρίου Καφηρέα, περιοχή Καμπανός. Ο σύλλογος μας ειδοποιήθηκε από Ραδιοερασιτέχνη πολίτη της Άνδρου. Ενημερώθηκε άμεσα η ομάδα θηροφυλακής του συλλόγου μας, η οποία εκείνη την στιγμή πραγματοποιούσε περιπολία στην περιοχή Άχλα του δημοτικού διαμερίσματος Βουρκωτής του Δήμου Άνδρου. Το πλοίο τελικά δεν προσάραξε καθώς με την βοήθεια παραπλέοντος πλοίου βοηθήθηκε ώστε να οδηγηθεί σε προσωρινό αγκυροβόλιο, όπου και αγκυροβόλησε. Γύρω στις 1.30 π.μ. κατέφθασε ρυμουλκό που το οδήγησε στον προορισμό του. Οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και σε περίπτωση προσάραξης θα θρηνούσαμε θύματα, καθώς η ακτή στο πλησιέστερο σημείο (50 μέτρα από την ακτή) που είχε φθάσει τελικά το πλοίο, ήταν βραχώδης και απόκρημνη

2) Στα πλαίσια πυρόσβεσης.
Α) Στις 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας του ΣΕΔΑ και της ομάδας πυρόσβεσης του Κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου, στην έδρα του ΣΕΔΑ στο δημοτικό σχολείο Λειβαδίων. Στην συνάντηση παρευρέθησαν αρκετά μέλη και των δύο Συλλόγων καθώς και ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, ο κ. Μακρής Β. Αρχικά έγινε μια γενική ενημέρωση από το πρόεδρο του ΣΕΔΑ κύριο Χαζάπη Νικόλαο σχετικά με την σχέση των μεσογειακών οικοσυστημάτων και των πυρκαγιών, για τους τρόπους αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (πρόληψη – καταστολή - αποκατάσταση) αλλά και για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Αυστραλία κ.α. Ο προϊστάμενος κ. Μακρής Β. ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τα μέλη των δυο συλλόγων για την σημαντική βοήθεια που έχουν προσφέρει στο έργο της καταστολής των πυρκαγιών στο νησί μας.
Β) Στις 4 Απριλίου (ημέρα του Πάσχα) και ώρα 17:30 περίπου μετά από τηλεφώνημα συμπολίτη μας κινητοποιήθηκε η ομάδα πυρόσβεσης του συλλόγου σε φωτιά μικρής κλίμακας στην περιοχή Παραπορτίου του δήμου Άνδρου. Λόγω μεγάλης προσφοράς εθελοντών (απλών πολιτών) δεν κρίθηκε αναγκαία η χρήση του οχήματος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπεύθυνου της ομάδας μας με τον υπεύθυνο του ΣΕΔΑ δεν κρίθηκε αναγκαία η συνδρομή τους.
Γ) Στις 19 Απριλίου και ώρα 12.00 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση στο επαρχείο Άνδρου με σκοπό τον συντονισμό για την αντιπυρική περίοδο. Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο έπαρχος Άνδρου, εκπρόσωπός δήμου Άνδρου, εκπρόσωπός δήμου Υδρούσας, εκπρόσωπός Δήμου Κορθίου, διοικητής πυροσβεστικού κλιμακίου Άνδρου, διοικητής αστυνομικού τμήματος Άνδρου, διοικητής ναυτικού παρατηρητηρίου Άνδρου, εκπρόσωπος του Συλλόγου εθελοντών δασοπυροσβεστών Άνδρου και εκπρόσωπος του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου. Έγινε ενημέρωση από τον διοικητή του πυροσβεστικού κλιμακίου Άνδρου και πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός. Η συνάντηση έλαβε τέλος στις 14.00 περίπου Τον σύλλογο μας εκπροσώπησε ο πρόεδρος Δημήτριος Κουτέλης.

3) Από 22 Μαρτίου έως 6 Απριλίου η ομάδα θηροφυλακής του συλλόγου μας με τα δύο οχήματα ιδιοκτησίας του συλλόγου μας καθώς και μέλη της ομάδας πυρόσβεσης του συλλόγου μας, συμμετείχαν σε έρευνες εύρεσης ηλικιωμένου ατόμου το οποίο αγνοείται από 20 Μαρτίου στην περιοχή Φελλού – Άνω Γαυρίου του δήμου Υδρούσας Άνδρου.

4) Στις 15 Απριλίου Πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνέντευξη του πρόεδρου του Κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου κ Κουτέλη Δημητρίου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3. Αφορμή της συνεντεύξεως υπήρξε ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ στην ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ. Ο κύριος πρόεδρος ανέφερε ένα μικρό ιστορικό του συλλόγου μας και ενημέρωσε για τις δράσεις και την προσφορά του συλλόγου μας στην πυρόσβεση του νησιού μας. Τόνισε ιδιαίτερα την αυτοχρηματοδότηση των ενεργειών αυτών από τους ίδιους του κυνηγούς προσπαθώντας να ενημερώσει τους ακροατές και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες των κυνηγών γενικότερα όπως το σώμα της Θηροφυλακής, τη βελτίωση των βιοτόπων, το πρόγραμμα Άρτεμις κτλ. Η διοίκηση του κυνηγετικού συλλόγου Άνδρου θεωρεί την συνέντευξη αυτή μεγάλη επιτυχία λόγο της μεγάλης ακροαματικότητας που κατέχει ο συγκεκριμένος ραδιοσταθμός στην ελληνική επικράτεια σε συνδυασμό με την αντί κυνηγετική στάση που τον χαρακτηρίζει.

5) Παραχωρήθηκαν στο σύλλογο οι ακόλουθες δωρεές,
Α) από μέλος της ομάδας θηροφυλακής το οποίο θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του παραχωρήθηκαν δυο (2) φακοί για την ομάδα θηροφυλακής.
Β) από το ίδιο μέλος παραχωρήθηκαν δυο (2) κινητά τηλέφωνα μάρκας NOKIA.
Γ) Από το κατάστημα VODAFONE Χώρας Άνδρου παραχωρήθηκαν δύο (2) συνδέσει ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ VODAFONE, η όποιες θα τοποθετηθούν στις προ αναφερόμενες συσκευές και θα χρησιμοποιηθούν από τα οχήματα της θηροφυλακής για την μεταξύ τους επικοινωνία.
Γ) Από μη μέλος μη κυνηγό κάτοικο Άνδρου, παραχωρήθηκε μία μεταχειρισμένη οθόνη υπολογιστή για το γραφείο του συλλόγου μας.

6) Στις 18 Απριλίου ο σύλλογος μας συμμετείχε στην δημόσια ανοικτή διαβούλευση του Υ.Π.Ε.ΚΑ με θέμα την απαγόρευση θήρας στην περιοχή του Υμηττού νομού Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε με τον μέθοδο RSS, όπου στάλθηκε το υπό αρίθμο πρωτοκόλλου 63 έγγραφο μας.
Εκ του ΔΣ

Ο Πρόεδρος   Ο Γενικός γραμματέας

Κουτέλης Δημήτριος   Στυλιανός Παντελεήμων