Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr
shotgun

Κυνήγι στην Ελλάδα
Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr

Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr


Προτιμώ Ελληνικά
Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr

ΕΚΤΩΡ, αντίο.

Πρίν λίγες μέρες τερματίσθηκε η ένδοξη πορεία ενός μοναδικού αγωνιστή και πολύτιμου συνεργάτη. Το κυνηγόσκυλο ΕΚΤΩΡ, Εγγλέζικο Σέττερ, με δεκαετή κυνηγετική καριέρα στο κυνήγι της μπεκάτσας δεν υπάρχει πλέον.

Αν και καθαρόαιμος, δεν κράτησε το ατέλειωτο γενεολογικό χαρτομάνι ως τιμητικό τίτλο. Την καθιέρωση του την απέκτησε πάνω στα πετρώδη κορφοβούνια, σε πυκνά δάση και αδιάβατα ρέματα, σε χιόνια και πάγους, βροχές και κρύα με το πείσμα, τον αγώνα, και το αίμα του.

Εμαθε καλά και μας έμαθε ακόμη καλύτερα το κυνήγι της μπεκάτσας, μέσα στα πυκνά δάση.

Εδώ και ένα χρόνο παρέδωσε την αρχηγία της αγέλης, στα νεότερα του μπεκατσόσκυλα αφού αποδείχθηκε υποδειγματικός δάσκαλος. Τώρα παρέδωσε και το πνεύμα του.

Στο μέλλον ίσως αποκτήσουμε εξίσου καλά σκυλιά, πιθανόν και καλύτερα . Όμως οι κοινές μας προσπάθειες στην έρευνα και εκμάθηση του κυνηγιού της μπεκάτσας δεν θα επαναληφθούν.

Οι καταγεγραμμένες επιτυχίες του έφθασαν και ξεπέρασαν πολλά όρια. Τουλάχιστον 200 φορές ξεκινήσαμε την αγωνιώδη αναζήτηση των μυστηριωδών αυτών πουλιών με ήλιο, βροχές, χιόνια, πάγο, αέρα στα γνωστά και άγνωστα δάση μας. Περισσότερες από 1000 μπεκάτσες αισθάνθηκαν την ανάσα του και ένοιωσαν το αργό και βασανιστικό βάδισμα πίσω τους, τις αλλεπάλληλες και ακλόνητες φέρμες του, καθώς τις ακολουθούσε στα πυκνά, τις ανακάλυπτε όταν ξέφευγαν πονηρά και τις ακινητοποιούσε αποφασιστικά. Πάνω από 500 φορές επανήλθε κουβαλώντας την χτυπημένη μπεκάτσα απαλά, για να την αποθέσει ήρεμα στα πόδια μας.

Ηρεμος και μεθοδικός, υπάκουος και αγωνιστικός, φιλικός, με παροιμιώδη αντοχή, αποτέλεσε τον τέλειο δάσκαλο με τιμητική φέρμα και σεβασμό στα νεώτερα του κουτάβια χωρίς ίχνος ανταγωνισμού και ζηλοφθονίας. Ηταν ένα "μεγάλο" σκυλί, ένα "επαγγελματικό" μπεκατσόσκυλο που καθιερώθηκε και διέπρεψε στο κυνηγότοπο.

Η απουσία του θα γίνει αισθητή από αυτή την χρονιά, ιδιαίτερα στις μπεκάτσες.

Για τις ατέλειωτες ευχάριστες στιγμές του παρελθόντος, για τις μελλοντικές χαρούμενες αναμνήσεις.

Σ'ευχαριστούμε Εκτορα

Θωμάς Μπατσέλας και Φώτης Γιάντσος


Το κείμενο στάλθηκε στο Hunter.GR από τον Θωμά Μπατσέλα στις 10/7/2001.

 © 2000-2024   Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr   Greek Pages   Sorry! English Pages not yet available.