Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr
shotgun

Κυνήγι στην Ελλάδα
Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr

Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr


Προτιμώ Ελληνικά
Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr

Διαχείριση - Βελτίωση Βιοτόπων
το πετυχημένο πείραμα στο Κακοπλεύρι

Η Ζ' Κυν.Ομοσπονδία Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον τοπικό ΚΣ της Καλαμπάκας και τις τοπικές δασικές αρχές εκπόνησε ένα πρόγραμμα Θηραματικής Διαχείρισης στην περιοχή του Κακοπλευρίου. Η περιοχή βρίσκεται 30 χλμ βόρεια της Καλαμπάκας, έχει έκταση 11.000 στρέμματα και το υψόμετρο κυμαίνεται από 840 μέχρι 1.564 μέτρα.
Πρόκειται για ελεύθερο κυνηγότοπο όπου το κυνήγι διεξαγόταν κανονικά και κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1998 και τελείωσε το 2002.
Κακοπλεύρι
Η περιοχή αποτελείται από :
ΕίδοςΠοσοστό
Θαμνότοποι (κυρίως πυξάρι)42%
Χορτολιβαδικές εκτάσεις 41%
Δάση κυρίως μαύρης πεύκης7%
Αγονες εκτάσεις5%
Γεωργικές εκτάσεις4%

Τα βασικά σημεία της διαχείρισης ήταν :
- Βελτίωση του βιοτόπου με σπορές και παροχή νερού σε πολλά σημεία.
- Ελεγχος των αρπάγων (αλεπού, κουνάβι).
- Φύλαξη της περιοχής κατά της λαθροθηρίας.

Οι ετήσιες καταγραφές των θηραμάτων (λαγός και πέρδικα) και η καταγραφή της κυνηγετικής κάρπωσης έδειξαν σημαντική αύξηση των θηραμάτων παρά την έντονη κυνηγετική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Και αυτό σε έναν, μέχρι πρότινος, υποβαθμισμένο κυνηγετικά βιότοπο.

Ψυχή του προγράμματος ήταν ο επιστημονικός συνεργάτης της Ζ' ΚΟΘ, ο Δασοπόνος-Θηραματοπόνος Γιώργος Χριστοδούλου. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε κατά την έκθεση Diana 2003 σε ειδική εκδήλωση του Ωρίωνα ενώ εκδόθηκε και ένα καλαίσθητο βιβλίο με τα αναλυτικά στοιχεία του προγράμματος. Περισσότερα στοιχεία θα βρείτε στο site του Ωρίωνα.

 © 2000-2022   Κυνήγι στην Ελλάδα - Hunter.Gr   Greek Pages   Sorry! English Pages not yet available.